2.4.3. Müşteri Odaklılık
Toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla birlikte yönetim
literatüründe bir çok yeni kavramlar yer aldı. Bunlardan süreç odaklı olmak ve
müşteri odaklı olmak en önemli kavramlardır. Bu iki kavramın günümüzde önem
kazanmasının nedenlerinden biride bu iki kavram işletmece tam anlaşılıp
uygulandığında işletmenin rakiplerine göre üstünlük sağlayacağı gibi işletmenin
geleceğini de garanti altına alması söz konusu olacaktır.
Süreç odaklı çalışan işletmeler ürettikleri mal ve hizmet
ile ilgili süreçleri sürekli geliştiren ve gerektiğinde değiştirmeleri nedeni
ile müşterilerine en uygun mal ve hizmeti üreterek onların en iyi şekilde
tatmin olmalarını sağlarlar. Bu da müşteri sadakatının (bağlılığını)
yaratılması demektir. Müşteri sadakatını sağlayan işletmeler geleceklerini
güvence altına almış demektirler. Tatmin olmuş müşteri o mal ve hizmeti sürekli
kullanacağı için işletmenin devamlı müşterisi olacaktır. Onu elde tutmak ise
yönetimin temel görevidir. Müşteriyi sürekli elde tutmak ancak müşteri odaklı
olmak ile mümkündür. “ Müşteriler sizinle iş yapmaktan vazgeçerler. Çünkü %1
vefat eder, %3 başka yere taşınır, %5 i başka iş ilişkileri arayışına girer ve
bu ilişkileri kurarlar. %9 u rakip firmalarla iş yapmaya başlar, % 14 ü ürün
veya hizmetten memnun değildir. % 68 i gördükleri muameleden memnun değildir.”[1]
İşletmeler yukarıdaki istatistik bilgiye göre
müşterilerinin % 96 sını kontrol edebilme olanağına sahiptirler.
Müşteri odaklı çalışan işletmeler sürekli müşterileriyle
iletişim içersinde olan, müşteri taleplerini anında öğrenip uygulamaya koyan ve
müşterileriyle ilgili bilgi sistemlerini kurmuş olan işletmelerdir.
Müşteri odaklı olan işletmeler müşteri tatmini sağlayarak
müşteri sadakatını arttırırlar. Diğer bir ifade ile ürettikleri mal ve
hizmetlerle müşterilerini tatmin ederek yani müşterilerini o ürün veya
hizmetten beklentilerini tam olarak karşılayarak müşterilerini işletmeye
bağımlı hale getirirler.
2.4.3.1. Müşteri Tanımı Ve Müşteri Çeşitleri
2.4.3.1.1 Müşteri Tanımı:
Toplam kalite yönetimi anlayışına kadar müşteri denilince;
mal veya hizmeti satın alan bedelini ödeyen kimseyi veya kimseleri müşteri
olarak tanımlıyorduk. “Ödediği para karşılığında bir mal yada hizmet satın alan
yada almak isteyen kimse yada topluluk adı”.[2]
Mitolojide müşteri, jüpiter gezegeninin eski adıdır. Bu
gezegenle ilgisi bulunanların güzel konuştuğu bilgili, ince davranışlı, eli
açık gözü pek kimseler olduğu anlatılır. Divan edebiyatında bolluğu mutluluğu
simgeler.
Birinci tanımda malı veya hizmeti satın alan ve kullanan
farklı kişiler olabilir. İnsanlar başkaları için mal satın alabilirler. “Satın
alan ve kullanan kavramlarına dikkat çekmek gerekir.”[3]
Örneğin aile reisinin eve deterjan alması, deterjanı alan aile reisi olmasına
karşı deterjanı kullanan ailenin hanımıdır. Bu durumda alan ayrı kişi, kullanan
ayrı kişidir.
Toplam kalite yönetimiyle birlikte bu ayırım dikkate
alınarak “müşteriyi mal veya hizmeti kullanan kişi veya kişiler olarak
tanımlayabiliriz.[4] Bu
tanım bazı yazarlara göre daha genişletilerek “Sizin için ve de sizinle
birlikte çalışan herkes için müşterinizdir.”[5]
Bu tanıma göre mal ve hizmetimizi satın alarak işletmenin
sürekliliğine katkıda bulunanların yanında mal ve hizmetin üretilmesine katkıda
bulunan çalışanlar mal ve hizmet üretimine katkıda bulunan tedarikçilerde
müşteri kavramı içine girmektedirler.
Bu açıdan bakıldığında müşteri kavramının geniş bir kavram
olduğu yanında işletmeler için de ne derece önemli olduğu ortadadır.
2.4.3.1.2. Müşteri Çeşitleri:
Toplam kalite yönetimi anlayışına kadar müşteriler sadece
dış müşteri olarak algılanmakta idi. Toplam kalite yönetimi anlayışıyla
birlikte müşteriler;
-
Dış müşteriler
-
İç Müşteriler
-
İşletmeye girdi sağlayan müşteriler
Olmak üzere üç başlık altında toplanmıştır.
Dış müşteriler mal veya hizmeti kullanan müşteriler dış
müşteriler olarak adlandırılır. İç müşteri ise “ İşletme içersindeki birimler
birbirlerinden mal veya hizmet alıyorlarsa birbirlerinin müşterisi olarak kabul
edilir.”[6]
ve literatürde iç müşteri olarak adlandırılır. “Her çalışan süreç içinde
kendinden önce gelenin iç müşterisi konumundadır.”[7]
Örneğin her işletmede pazarlama departmanı üretim departmanının müşterisidir.
İç müşteriler o departmanı oluşturan çalışanlardan oluşur. Dış müşterilerin
tatmini kadar iç müşterilerin tatmini de önemlidir. “Eğer iş görenlerinize iyi
hizmet ederseniz, onlar da hem size hem de müşterilerinize iyi hizmet
edeceklerdir”.[8]
Bir işletmenin çıktıları diğer bir işletmeye girdi
oluyorsa çıktıları kullanan işletme bu ifade ile çıktı alan işletmenin
müşterisi olacaktır. Bu durum şekil 22 de açıklanmıştır.
|
|
Şekil 22 Girdi Sağlayan Müşteriler
(B) İşletmesi (A) işletmesinin çıktılarını girdi olarak
kullandığı düşünülürse A işletmesi B işletmesine girdi sağlayan müşteri
olacaktır. Müşteriler işletmenin sürekliliğini sağlamaya katkıları yanında
şirket kültürüne de katkıda bulunurlar. “Müşterilerin profili şirket kültürünü
de etkilemektedir”.[9]
2.4.3.2. Müşteri Tatmini
Bütün işletmelerin amacı karlı ve başarılı olmaktır. Karlı
ve başarılı olmak müşterilerin tatmini ile mümkündür. Toplam kalite yönetimi
anlayışında esas olan müşteri tatminidir. Günümüzde işletmeler iç müşterilerini
tatmin ederek dış müşterilerinin tatminine olanak sağlar. Yönetim çalışanları
yani iç müşterilerini tatmin ederse onlarda dış müşteriyi tatmin edeceklerdir.
En genel anlamıyla müşteri tatmini kişinin mal ve
hizmetten beklentilerini karşılama derecesidir. Diğer bir tanım ise “Belirli
bir tüketim tecrübesine dayanarak tüketicilerin mamul ile ilgili
beklentilerinin ışığında mamulün kullanım maksadına uygunluğuna ilişkin sahip
olduğu yargılar olarak tanımlanabilir”.[10]
Müşteri tatmini subjektif bir kavram olduğundan bu
tanımları çoğaltmak mümkündür.
Müşteri tatminini aşağıdaki formül gibi ifade etmek
mümkündür.
|
Müşterilerin tatmini işletmeler arasında çok önemli bir
husustur. Tatmin olmuş müşteri sadık müşteri olacaktır. Tatmin olmamış ise;
Day’e göre sekiz değişik şekilde davranacaktır.[11]
-
Tatmin olmadığı ürünü boykot edebilir,
-
Başka markaya yönelir,
-
Başka satıcıya yönelir,
-
Yakın çevresine ürünü kötüler,
-
Ürünün değiştirilmesini satıcıdan talep
edebilir,
-
Üreticiden değiştirilmesini talep edebilir,
-
Kendisi dışında şahıs ve kuruluşlardan mamulün
değiştirilmesini talep edebilir,
-
Medya yolu ile üretici, satıcı aleyhinde beyanda
bulanabilir.
Bu değişik sekiz davranıştan herhangi birisi içerisine
girmesi işletme için büyük kayıplara neden olduğu ispatlanmıştır. “ Müşteri
hizmetleri 10 lar kuralı ile yürütülür.Yeni bir müşteri kazanmanın bedeli
10.000 Sterlin ise onu kaybetmek 10 saniye sürer. Bu kaybın telafisi veya
problemin çözümü de 10 yıl sürer”.[12]
Bu yüzden işletmeler yeni müşteriler yaratma yanında eski
müşterilerini ellerinde tutma zorunluluğundadırlar. Müşteri çeşitlerinde
açıklandığı üzere müşteriler, iç müşteriler, dış müşteriler ve işletmeye girdi
sağlayan müşteriler olmak üzere üç sınıfta incelenebilir.
Müşterilerin değişik olması işletmeden beklentilerinin de
farklı farklı olmasına neden olacaktır. En genel anlamıyla;
Dış müşteriler mal ve hizmet beklentilerinin tam olarak
karşılamasını, iç müşteriler ise kendilerine önem verilmesini ve yaptıkları
işten tatmin olmalarını, işletmeye girdi sağlayan müşteriler ise, süreklilik ve
birlikte hareketle tatmin olacaklardır.
İşletme yöneticileri her grubun işletmeden beklentilerinin
farklı olduğunu göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Amaç tatmin olmak ile
birlikte tatmin için kullanılacak araçların farklı farklı olduğudur.
Bu farklılığı müşteri odaklıkla ortaya koymak mümkündür.
Müşteri odaklı olan işletmeler müşterilerini ne şekilde tatmin edeceklerini
bilimsel yollarla sürekli araştırmaktadırlar.
Müşteri tatmini için beş girdi / çıktı diyagramı Şekil 23
de gösterilmiştir.
|
|
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
Şekil 23 Müşteri tatmini için beş girdi / çıktı diyagramı
2.4.3.3. Müşteri Odaklılık
Günümüzde işletmelerin müşterilerini tatmin edebilmek için
müşteri odaklı olmalarını gerektirir.
Müşteri odaklı olmak “Bir işletmenin müşteri ve pazardaki
gelişmeleri merkez olarak belirleyerek faaliyetlerine yön vermesi felsefesine
dayanmaktadır.”[13]
Diğer bir tanım ise; Müşteriler tüketim ile ilgili son kararlarını vermeden
evvel o kararın oluşması süresinde müşterilerin ihtiyacını onlardan evvel
anlayarak ona yönelik ürünlerin ve hizmetlerin sunulmasıdır.
Her iki tanımda da ihtiyaçlarının işletmece bilinmesi ve
bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik faaliyetlere yer verilmesi önem
kazanmaktadır. Müşteri odaklı olmanın temeli müşterilerle ilgili veri ambarına sahip
olmakla mümkündür. “Müşteriyi tatmin edebilmek için ne istediğini iyi bilmek
gerekir. Her müşterinin beklentisi farklıdır.”[14]
Müşteri odaklı olmak için iki kavramın bilinmesi gerekir. Müşterilerin
ihtiyaçları ve beklentileri nelerdir.
“Müşterilerle İlgili olarak iki önemli kavram ortaya
çıkmaktadır; Onların ihtiyaçları ve beklentileri”.[15]
Müşterilerin kurum da olsa onları oluşturan onlara yön
veren insandır. İnsan ihtiyaçları Abraham Maslow’ a göre;
-
Fizyolojik ihtiyaçlar(Yeme,İçme)
-
Güvenlik İhtiyacı (Giyinme, Güvenli olma)
-
Sosyal ihtiyaçlar (İnsanlarla birlikte olma)
-
Başarı İhtiyacı (Eğitim)
-
Kendini gerçekleştirme ihtiyacıdır.
(Potansiyelinde var olanı ortaya koymak)
Müşterilerin ihtiyaçları da bu genel ihtiyaçlar içersinde
yer almalarına karşı literatürde değişik şekillerde ifade edilmektedir. İç
müşterilerin ihtiyaçları ve beklentileri;
İç müşteriler tanımında belirtildiği gibi işletme
içersindeki birimler birbirlerinden mal ve hizmet alıyorlarsa birbirlerinin
müşterisidir. İç müşteriler o departmanda çalışanlardan oluşurlar. Genelde bir
işletmenin iç müşterilerinin beklentilerini aşağıdaki başlıklar altında
toplamak mümkündür.
-
Yeterli ücret
-
Gelecek garantisi
-
İşletmeye ait olduklarının hissettirilmesi
-
Kariyer planlaması
-
Kendilerine saygılı davranmak
-
İyi bir çalışma ortamı
İç müşterilerin bu beklentilerinin işletmece yerine
getirilebilmesi için iş analizi, iş değerleme, ücret analizi ve iş yükü
analizleri yapılmalı. İç müşteriler kaliteye motive edilmelidir. İç
müşterilerin tatmini onları mutlu edecektir. Mutlu olan iç müşteriler daha iyi
sonuçlar ortaya koyacaklardır. İç müşterilerimiz olan iş görenlerin işletmede
sürekliliğini sağlamak için ; İşe en uygun elemanları seçip eğitin, karar
verebilmeleri için yetkilerle donatın, bu yetki karşılığı müşteriye iyi hizmet
verme sorumluluğunu yükleyin, başardıkları işler için kendilerini ödüllendirin.
Dış müşterilerin ihtiyaç ve işletmeden beklentileri ise;
Dış müşteriler işletmeden her şeyden önce kaliteli ürünler
ve sürekli hizmet beklentisindedirler. Günümüzde dış müşteriler bu iki hususun
yanında sürekli iletişim, tüketici haklarına saygı ve işletmelerde müşteri
konseylerinin oluşturulmasını istemektedirler.
İşletmenin dış müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerine
yanıt verebilmesi için müşterileri hakkında bilgi sahibi olması yanında bu
bilgilerin güncel olması önemlidir. İster iç veri kaynaklarından ister dış veri
kaynaklarından bilgileri toplamaktır. Bunun için tüketici araştırması, Pazar
araştırması, ürün analizi ve fonksiyonel analizlere önem vermelidir.
Dış müşterilerin tutum ve davranışları ancak sosyal
bilimlerin yardımı ile öğrenilebilir.
Müşteri kitlesindeki değişimi göremeyen ve gelecekteki
trendi belirlemeyen işletmelerin başarılı olmaları söz konusu olamaz.
İşletmeler demografi, sosyoloji, antropoloji ve psikoloji bilim dallarından
yararlanarak müşterilerini tanıyarak ihtiyaç ve beklentilerini öğrenebilirler.
İşletmeye girdi sağlayan müşterilerin ihtiyaç ve
beklentileri ise, işletmenin bir tamamlayıcısı olma özelliği nedeni ile
politika ve yöntem seçiminde birlikte hareket ve süreklilik önem kazanır.
İşletmeye mal ve hizmet temin eden tedarikçi müşterilere iyi davranılması
gerekir. Tedarikçi müşterilere kapasiteleri oranında sipariş verilmeli,
siparişi yerine getirebilmeleri için makul bir teslim süresi tanınmalı tedarikçilere
fatura bedelleri zamanında ödenmeli. “ İşletmeye bağlılıklarını onlarla daha
çok iş yaparak ödüllendirin”.[16]
Üç müşteri grubunun ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alan
işletmelerin müşteri odaklı olduğu söylenebilir. Müşteri odaklı olmak işletmeye
rekabet üstünlüğü sağlama yanında kaynakların iyi kullanılması ve mutluluk
üçgeninin gerçekleşmesine önemli katkıda bulunur.
İç müşteriler dış müşterileri dış müşteriler de işletme
ile ilgili çıkar guruplarının mutluluklarına olanak sağlarlar.
Sürekli değişen bir ortamda faaliyet gösteren işletmelerin
başarılı olabilmeleri kaliteli ürünler üretme yanında müşterilerine sürekli
hizmet vermeleri ile mümkündür.
Sürekli hizmet vermek ise;
-
Tepe Yönetiminin kalite ve sürekli hizmet
felsefesini benimsemesi,
-
Müşterilerini iyi tanıma,
-
İyi iç müşteriler ile çalışma,
-
İyi hizmet verenleri ödüllendirme,
-
Gelişme sağlamak için sürekli araştırma ile
mümkündür.
Bu iki hususun yerine getirilmesi ise, müşterilerin
beklentilerinin ve ihtiyaçlarının bilinmesi ile mümkündür. Müşterilerine yakın
olan onları tanıyan ve sürekli onlarla iletişim içersinde olmak müşteri
odaklılık demektir. Müşteri odaklı olan işletmeler müşterilerini tanımaları
nedeni ile onların memnuniyetini sağlamaları sonucu müşterilerinin sadakatını
arttırır. Bu da işletmeye rekabet üstünlüğü sağlar. Yeni müşteri kazanmanın
maliyeti oldukça yüksek olması yanında müşteri kaybının maliyeti de yüksektir.
Nitekim yapılan araştırmalar “Tatmin olmamış müşteriler yaklaşık 20
arkadaşlarına sizinle yaptıkları işten memnun kalmadıklarını söyleyeceklerdir.”[17]
Genelde kaybedilen müşteriyi yeniden kazanmak için
günümüzde işletmeler çeşitli eylemler içersine girerler. “ Bunlardan en
başarılı eylemler aşağıdakilerdir.”[18]
-
Özür Dilemek,
-
Müşteriden şikayeti tekrar tekrar dinlemek,
-
Empati Duymak,
-
Zararı Karşılamak,
-
Takip etmek.
Bu eylemlerin samimi olarak yerine getirilmesi işletmeye
hiçbir maliyet getirmeyecektir. Yukarıdaki eylemlerden bir veya birkaçı veya
tamamı yerine getirilmediği takdirde işletmeye getireceği maliyet oldukça büyük
olacaktır.
Bu durum dikkate alındığında müşteri odaklı olmanın ne
derece önemli olduğu anlaşılacaktır.
[1] Richard F. Gerson, Müşteri Tatmininde Süreklilik, Çev.
Tülay Savaşer, Rota Yayınları, İstanbuy, 1997, s.23.
[2] Büyük Larousse, Sözlük ve Ansiklopedisi, Cilt.20,
Gelişim Yayınları, 1996, s.8477.
[3] Özveren, a.g.e., s.40.
[4] William Edwards Deming, Out of Crisis, 19.B.MIT, 1992, s.175
[5] Gerson, a.g.e., s.29.
[6] Partick L. Towsend, Joan Gebherdt,
Commit to Quality, John Wiley and
Ssond, 1990.
[7] Coşkun Özkan, Kobilerde Kalite Geliştirme Süreci ve Uygulama Örnekleri, İTO
yayını, Yayın no: 1999/71, İstanbul, 1999, s.8.
[8] Gerson, a.g.e., s.31.
[9] Ülkü Uzunçarşılı ve Diğerleri, Şirket Kültürü ve İş Prensipleri, İTO
yayını, Yayın no: 2000/4, İstanbul, s.16.
[10] Özcan Kılıç, Tüketicinin Tatmini ve
Şikayet Davranışı, Pazarlama Dünyası, Eylül-Ekim sayı:41, İstanbul, 1993, s.32.
[11] Palp L. Day, et. Al; The Hidden
Agenda of Consumer Complaining, Journal of Retailing, Volume 57, Number 3, Fall
1981, s.88.
[12] Gerson, a.g.e., s.22.
[13] Akın, a.g.e., s.82.
[14] Özveren, a.g.e., s.40.
[15] Akın, a.g.e., s.82.
[16] Gerson, a.g.e., s.31.
[17] a.g.e., s.54.
[18] a.g.e., s.55-56.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder