2.4. Post Modern Teoriler
2.4.1. Toplam Kalite Yönetimi
Frederick Taylor ile başlayan bilimsel yönetim ve
organizasyon yaklaşımı değişimlere uğrayarak değişik şartlar ve durumlar
altında yeni yönetim anlayışını ortaya çıkararak günümüze kadar gelmiştir.
Klasik yönetim anlayışı bilimsel yönetim, yönetim süreci
yaklaşımı ve bürokrasi yaklaşımından oluşmaktadır. Daha sonra ortaya çıkan
neoklasik yaklaşım ise, çalışanların davranışlarını inceleyen sosyal ve
psikolojik yönü fazla olan bir yönetim yaklaşımıdır. Sonraları modern yaklaşım
adı altında sistem, durumsallık ve stratejik yönetim yaklaşımının uygulandığı
1980’li yıllarda başlayan ve 1990’lı yıllarda yaygın ve geniş uygulama alanı
bulan ve modern sonrası görüşler olarak adlandırılan yeni yönetim düşüncesinin
oluşmasına şu faktörlerin sebep olduğu söylenebilir.[1]
-
Haberleşme ve bilgi işleme teknolojisindeki
gelişmeler
-
Uluslar arası rekabet, sınırların anlamını
yitirmesi ve globalleşme
-
İnsana verilen değerin artması, diğer bir ifade
ile insan hakları, insani değerler, kişilik kavramının önem kazanması
Bilgisayarın icadı ile bilgilerin toplanması, depolanması
ve kullanılması kolaylaşmış internet ile bilgilerin paylaşılması mümkün
olmuştur. Teknoloji gelişmesi; sosyal, ekonomik ve politik yaşamda önemli
değişmelere sebep olmuştur.
Teknoloji geliştikçe iletişim artmış, üretim artışı
toplumların yaşam seviyelerin yükselmesine neden olmuştur. Teknolojinin
gelişmesinin diğer bir sonucu da insan ihtiyaçlarının artmasıdır. Bu
ihtiyaçların artması da insanları bunları tatmin yolları aramaya sevk etmiştir.
Ayrıca teknoloji; haberleşme ve ulaşımın gelişmesinde etkili olmuştur.
Globalleşme rekabetin artması sonucunu doğurmuştur. Rekabet işletmelerin
yapılarının ve yönetimlerinin üzerinde etkili olmuştur. “Sıkı rekabet karşısında
ülkeler ve işletmeler kendi şartlarını tekrar gözden geçirmişler, işletme
içinde ve dışında başka tedbirler alma gereğini duymuşlardır.”[2]
İşletmeler bu önemli gelişmeler karşısında bazı değişmeler uğramışlardır.
Bunların bazıları:
Büyüklükten Küçülmeye
Bürokratik yapıdan Girişimciliğe
Pazar payını arttırmaktan Yeni pazarlar bulmaya
Toplu pazarlardan Niş pazarlamaya
Dikey bütünleşmeden Taşeronla çalışmaya
Karmaşık organizasyondan Yalın organizasyonlara
Kantiteden Kaliteye
Sürekli değişen şartlar işletmeleri değişime sevk
etmiştir. Bu değişimler 21. yüzyılda yeni bir yönetim anlayışı getirmiştir.
Yönetim literatüründe Toplam Kalite Yönetimi (TKY) olarak adlandırılan çağdaş
bir yönetim tekniği olup, yönetim faaliyetlerine ve sistemsel bir yaklaşımla
her türlü organizasyona uygulanabilir.
2.4.1.1. Toplam Kalite Yönetimi İle İlgili Kavramlar
Toplam Kalite Yönetiminin temeli kaliteye dayanmaktadır.
Diğer bir ifade ile kaliteden yola çıkılıp toplam kalite yönetimine
ulaşılmıştır. En genel anlamıyla; kalite yönetimi ile ilgili kavramlar
şunlardır:
Kalite: “Amaca
uygunluk derecesidir. Burada amaç, malı kullanacak olan kişinin ihtiyaçlarına
ve ödeme olanaklarına göre belirlenir.”[3]
Çok dar olan bu tanım günümüzde; “Kalite, müşterilerinin mal ve hizmetlerden
beklediklerinin karşılanması hatta daha fazlasının verilmesi şeklinde içerik
kazanarak genişlemiştir.”[4]
İşletmenin kar etmesi ve büyüyerek yaşamlarını devam ettirebilmesi
müşterilerinin tatmini ile mümkündür. Müşterilerin tatmini ise, onların
ihtiyaçlarına uygun ve zamanında temin edebildikleri kaliteli ürün ve hizmet
ile mümkündür.
Toplam Kalite Yönetimi açısından kalite ise; topyekün ve
eksiksiz olarak işletme çapında ve tedarikçilerle bağlantılı şekilde uygulanacak,
hareket noktası müşteri olan bir süreçtir.
Toplam Kalite
Kontrolü (TKK): “Bir işletmede değişik grupların kalite geliştirmeye,
kalite koruma ve iyileştirme çabalarını, müşteri tatminini de göz önünde
tutarak mal ve hizmeti en ekonomik düzeyde gerçekleştirebilmek için birleştiren
bir sistemdir.”[5]
Toplam kalite kontrolünün etkin ve işe yarayacak şekilde
uygulanabilmesi için:
-
Müşteri isteklerinin iyi incelenmesi ve
değerlendirilmesi
-
Sürekli gelişmenin sağlanması
-
Kalite ve onunla ilgili kavramlarının tepe
yönetimden alt yönetim kademelerine kadar bütün personel tarafından eksiksiz ve
tam anlaşılması
-
İşletme içerisinde ve dışarısında beşeri
ilişkilerin iyi yürütülmesi
Kalite Çemberi:
Mal ve hizmetlerde üretim süreçlerinde veya çalışma ortamında kaliteyi kontrol
etmek üzere oluşturulan bir grupsal çalışma tasarımıdır. “Kalite Kontrol
çemberleri aynı mesleki faaliyet içinde olan veya aynı üniteye bağlı olarak
çalışan sayıları 5 ile 10 arasında değişen gönüllü kişilerin oluşturduğu küçük
bir gruptur.”[6]
Müşteri: Toplam
Kalite Yönetim anlayışına kadar müşteri denilince; bir mal ve hizmeti fatura
karşılığı bedelini ödeyerek alan kimse akla gelirdi. Bedelini ödeyerek alan
kimse bu malı kendisi için değil başkası için alabilir. “Bu yüzden alan ve
kullanan kavramlarına dikkat çekmek gerekir.”[7]
Bu ayrımı dikkate alarak “müşteriyi mal ve hizmet kullanan kişiler olarak
tanımlayabiliriz.”[8]
Toplam Kalite Yönetimi ile müşteriler, iç müşteriler ve dış müşteriler olarak
iki gruba ayrılmıştır:
İç müşteriler, işletme içerisinde mal ve hizmetlerin bir
birimden diğer bir birimce kullanılmasıdır. “İşletme içerisindeki birimlerde
şayet birbirlerinden mal ve hizmet alıyorsa birbirlerinin müşterisidir.”[9]
Örneğin; bir işletmede üretim departmanı satın almanın müşterisidir. Bu anlayışta
dış müşteriler kadar iç müşterilerin tatmini de önem kazanmıştır. “Çünkü her
bölüm ve herkes istenilen kalitede malı üretmekle yükümlüdür.”[10]
Müşteri Tatmini:
Toplam Kalite Yönetimi ile önem kazanan diğer bir kavram da müşteri tatminidir.
İşletmelerin temel amacı, fayda yaratarak bunları talep
eden ihtiyaç sahiplerini tatmin etmektir. Tatmin olmuş müşteriler işletmelerin
varlıklarını sürdürebilmeleri için vazgeçilmeyecek unsurlardır. Tatmin olmuş
müşteriler işletmenin düzenli müşterileridir. Ayrıca günümüzde tüketicilerin
korunması da ön plana çıkmıştır.
En yaygın kabul görmüş müşteri tatmini ile ilgili tanım;
“Özel bir işletmenin tercih sonrası değerlendirilmesine ilişkin yargılama”
biçimidir.[11]
Diğer bir tanım ise; müşteri tatmini, müşterinin mal veya hizmetten beklediği
performans ile tüketim tecrübesi neticesinde mal veya hizmetin gerçek
performansı arasında algıladığı farkın bir değerlendirilmesidir.
Müşteri tatmini = Beklenen Tatmin – Elde Edilen Tatmin
Tüketicinin beklenen tatmini, elde ettiği tatminden büyük
ise müşteri tatmin olmamıştır. Şayet beklenen tatmin algılanan tatminden
küçükse müşteri tatmin olmuş demektir. Beklenen tatmin ile elde edilen tatmin
birbirine eşit ise tepki yok anlamı söz konusudur.
Müşteri aldığı malın bedelini öder, işletmeler için ise
verilen servis bir harcama değildir. Ödeme pek çok şekilde gerçekleşir.
Birincisi; müşteriyi uzun süre elde tutmaktır. Pek çok işyeri müşteri
kazanmanın maliyetini bilir. Ancak müşteriyi elden kaçırmanın maliyeti, mevcut
veya eski bir müşteri ile iş yapmanın maliyetinin 5 ile 6 kat daha fazladır.”[12]
Tatmin olmayan müşteri sadece pazar kaybına değil, aynı
zamanda işletmenin büyümesine de engel olur. Bu yüzden işletmeler müşteri
tatmine önem vermek zorundadırlar.
2.4.1.2. Toplam Kalite Yönetimi İle İlgili Süreçler
Sıfır Hataya
Yönelme: Toplam Kalite Yönetimi anlayışının uygulanmasında gereken
kurallardan birisi de “ sıfır hataya yönelmedir.” İşletme açısından hata; iyi
kurallara bağlı bir etkinliğin gereklerini yerine getirmeme, tüketici açısından
hata ise; satışa sunulan bir üründeki kusurdur.
Sıfır Hata Kavramı ise; “İşletmenin tüm süreçlerinde
sürekli iyileştirmeyi, kabul edilebilir bir kalite düzeyi anlayışını yönetim
beklentileri ile insan ilişkileri üzerinde odaklaşmayı, kalitenin, kalite felsefesinin
ve motivasyonun önemine inanmayı gerektirmektedir.”[13]
Sıfır hata, hata nedenlerini analiz edip ortadan
kaldırmaya çalışan sürekli bir işlemdir. “Sıfır hata kavramı işletmenin tüm
sürecinde durmadan devam ettirilen iyileştirme arzusunu açıklar.”[14]
İşletmeler Toplam Kalite Yönetim anlayışı ile sıfır hataya
yönelme ile rekabet avantajı sağlama yanında, müşteri tatminini de
gerçekleştirirler. İşletmelerin bu avantajı sağlayabilmeleri için Toplam Kalite
Yönetimi anlayışını benimsemeleri kaçınılmazdır.
Süreç Odaklılık:
Genel anlamıyla süreç, birbirini izleyen faaliyetler kümesidir. Toplam Kalite
Yönetimi anlayışında da benzer şekilde tanımlanmıştır. “Süreç, girdilerin
birbirlerine bağlı bir seri faaliyetlerle bir değer artışı elde etme
işlemidir.”[15] İşletmelerde
yapılan bütün faaliyetler süreçtir. Süreçlerden bazıları işletmenin başarısı
ile direkt ilgili kritik süreçlerdir.
İşletmelerde kritik süreçlerden bazıları aşağıdakilerdir:[16]
-
Tedarikçilerin yönetimi
-
Ürün ve hizmet teslimi
-
Hammadde ve malzeme kabulü
-
Yeni ürün ve hizmet geliştirme
-
İş güvenliği, sağlık ve çevre yönetimi
-
Üretim
-
Pazarlama
-
Mühendislik
-
Tasarım
“Sürecin soluna girdiler, sağına da artan değer konulur.”[17]
Şekil 18 Şema olarak süreç
Süreç çıktıların gerek işletme içinde gerekse işletme
dışında müşterileri vardır. Sürecin başarısı müşterisinin ihtiyacını karşılayıp
karşılama durumuna göre ölçülür. Bütün süreçlerin amacı müşteri isteklerini bir
kerede ve doğru olarak karşılamaktır. Buna; doğru gitme yüzdesi denir. Süreç,
müşterilerin ihtiyacını % 100 olarak karşılamıyorsa, süreç gözden
geçirilmelidir. Gözden geçirmeye girdilerden başlanır. Sonra işlemler,
yöntemler gözden geçirilir. Şayet süreç doğru ise çıktılar da doğru olacaktır.
Diğer bir ifade ile; süreç ile çıktılar arasında doğru yönlü bir ilişki vardır.
“Süreç odaklı ise; kalitenin kontrolüne değil kalitenin
yaratılmasına önem vermek, yani süreçlerin kalitesi ve yarattığı tatmini ön
planda tutmak” demektir.[18]
Deming İlkeleri ve
Deming Döngüsü: 1990-1993 yılları arasında yaşamış Amerikan vatandaşı olan
Dr. William Deming, 1930-1950 yılları arasında istatistiki proses kontrolünün
kalite, verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi yolunda önemli
çalışmalar yapan istatistikçidir. Toplam kalite yönetimi anlayışının bir yönünü
oluşturan kalitenin yönetilmesi için kendi adıyla anılan 14 ilkenin
uygulanmasının esas olduğunu ileri sürmüştür.
Deming’in 14 Temel İlkesi [19]
1.
Yönetim sürekli gelişmeyi hedeflemeli ve bunun
gerçekleştirilmesi için bütün olanaklar sağlanmalı.
2.
Bu felsefe işletmedeki bütün yönetim kademelerince
benimsenmeli
3.
Kalite ile ilgili analiz ve dengelendirmelerde
istatistiki teknikler kullanılmalı
4.
İşletme faaliyetleri sadece fiyat ile değerlendirmemeli
5.
Ürün ve hizmet sistemleri devamlı olarak iyileştirmeli
6.
İşletmede bütün yöneticiler ve çalışanlar için eğitim
yapılmalı, eğitimi kurumsallaştırmalı
7.
Liderlik kurumsallaştırmalı
8.
Korkuyu kaldırmalı, onun yerine güven esas alınmalı
9.
Departmanlar ve gruplar arasındaki engeller kaldırmalı
10. Verimlilik
artışı metot geliştirilerek yapılmalı
11. Çalışanlar
için rakamsal hedefler koyulmamalı
12. Çalışanların
işlerinden ve işyerinden gurur duymalarını sağlamalı
13. Çalışanların
kendilerini yetiştirme faaliyetlerini desteklemeli
14. Yönetim
yukarıda açıklanan değişiklilikleri yapacak önlemleri almalı ve bunları
gerçekleştirmeli.
Toplam Kalite Yönetimi anlayışına kadar geçerli olan iş
yapma biçimine göre yönetim, işleri planlar, işi yapılması için çalışana
devreder, daha sonra ise; ortaya çıkan iş yönetimce kontrol edilir, varsa
gerekli düzeltmeler yapılır. Tekrar yönetim, planlayarak çalışana devreder ve
bu süreç kesintisi devam ettirilirdi. “Yapılacak işler önce planlanır, sonra
uygulanır ve daha sonra da kontrol edilir.”[20]
Toplam Kalite Yönetimi ile klasik iş yapma yerini modern
iş yapma biçimine terk etmiştir. “Modern iş yapma biçiminde ise, çalışanlar
sadece kendi işlerini planlar, kontrol ederler ve uygularlar. Böylece işlerin
bütününe vakıf olurlar.” [21]
Klasik ve Modern iş yapma biçimleri şekil 19’daki gibidir:
Şekil 19 Klasik ve Modern İş Yapma
Biçimleri
Deming dengesinin temelini amaçlara göre yönetim
oluşturur. Deming döngüsünde yapılacak faaliyetler bir çember içerisinde
gösterilerek daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Yapılan faaliyetler grup
tarafından yerine getirilmektedir. “Çemberin her dönüşünde işlerin daha
kaliteli olmasını sağlayan bir sistemdir. Aşağıda Deming döngüsü
gösterilmiştir.” [22]
Şekil 20 Deming'in Döngüsü
Sürekli İyileştirme
(Kaizen): Japon dilinde sürekli iyileştirme anlamına gelen Kaizen’e göre;
gelişme yalnızca bir defaya mahsus olduğunda kazanç da bir defaya mahsustur. Bu
yüzden iyileşme bütün kaynakları da içine alarak günden güne artmalıdır.
Sürekli iyileştirme (Kaizen); belirli bir zaman dilimi
içerisinde müşteri tatminin artırılması, rekabetin işletme için bir üstünlük
yaratmasını sağlamak amacıyla süreçlere yönelik,çalışan, süreç, zaman ve
teknolojide yavaş yavaş fakat çok sayıda hızlı bir gelişme sağlamayı ve
maliyetleri minimize etmeyi ifade eden bir kavramdır.
Kaizen’de başarılı olmanın yolu işletmenin tüm unsurlarını
tanımak ve onlara güvenmekten geçer. Daha sonra hızlı ve radikal değişime
ihtiyaç vardır. Radikal değişimlerden sonra elde edilecek başarılı sonuçlarla
yetinilmemeli hiç ara vermeden yeni yeni başarılar aranmalıdır. Sürekli
iyileştirme çalışan, süreç, zaman ve teknoloji boyutunda ele alınmalıdır.
Çalışan boyutunda sürekli iyileştirme; çalışanların
eğitilmesini, yetiştirilmesini, motive edilmesini ve ödüllendirilmesini
gerektirir.
Süreç boyutunda ise; süreçlerin korunmasını, düzeltici
önlemlerin alınmasını ve süreçlerin iyileştirilmesini, zaman boyutunda
pazardaki değişmelere hızla cevap verebilme, hızla yenilik yapabilme, ürün
çeşitlendirilmesi gibi faaliyetlere kısa sürede cevap verilmesini
hedeflemektir.
Teknoloji boyutunda sürekli iyileştirme, maliyetleri
minimize etme, teknolojileri birbirine dönüştürme, basitleştirme,
standartlaştırma, sırasını değiştirme ile gerçekleştirilebilir.
2.4.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Tanımı, Amaçları, Yararları
Tanımı:
Toplam kalite anlayışında klasik yaklaşımdan farklı olarak
çalışanlar ve yöneticilerden beklenen rolde önemli bir değişim söz konusudur.
Yeni anlayıştan sorumlulukların eksik olarak yerine getiren ve bunun yanında
yaptığı işin daha verimli yapılmasını iş süreçlerinin geliştirilmesi konusunda
sürekli düşünen ve belirlenmiş çeşitli sistematik katılım yöntemleriyle bu
düşüncelerini ve becerilerini sisteme katan yeni bir çalışma davranışı
sergilenmesi gerekir. Bu açıklamalardan sonra tanımı verecek olursak;
Toplam Kalite Yönetimi; bir kuruluştaki tüm faaliyetlerin
sürekli olarak iyileştirilmesi ve organizasyondaki tüm çalışanların kesin aktif
katılımıyla çalışanlar ve müşteriler ile toplumun memnun edilerek karlılığa ulaşılması
olarak ifade edilir.
Toplam kalite yönetimiyle “kalite olayı teknik bir
uygulama olmaktan çıkarak bir felsefe haline dönüşmüştür.” [23]
Toplam kalite yönetimi günümüzde dayanılmaz rekabet
karşısında işletmenin uzun süre hayatta kalmasına olanak sağlayan bir yönetim
yaklaşımı olup bazı temel unsurları kapsar. “Bu yaklaşımı en temel unsurları
aşağıdaki gibi sıralanmıştır” [24]
-
Kalite odaklı olmak
-
Müşteri odaklı olmak
-
Süreç odaklı olmak
-
Kalite maliyetlerini hesaplamak
-
Deming ilkelerine bağlı bir yönetim modeli
kullanmak
-
Objektif ve İstatistiki teknikleri kullanarak
karar almak
-
Sürekli iyileştirme (kaizen)
-
Hedeflerle yönetim
-
Günlük yönetime ağırlık vermek
-
Katılımcı yönetim ve grup çalışması
-
Bütün girdilerin kaynakların kontrolü
-
İç müşteri kavramı
-
Sıfır hataya ulaşmaya yönelme
Amaçları:
İşletmeler müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere
kurulmuşlardır. Müşterilerin ihtiyaçlarını fayda yaratmak suretiyle
karşılarlar. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama yanında kendi amaçlarını da
gerçekleştirirler. Kar elde etmek ve gelişerek varlıklarını sürdürme en önemli
amaçlarındandır. Bu iki önemli amacın gerçekleştirilmesi toplam kalite
yönetiminin amaçları ile çakışmaktadır.
Toplam kalite yönetimini amaçlarını aşağıdaki gibi
özetlemek mümkündür.
-
Alt kademeden, işletmedeki en üst kademeye kadar
bütün çalışanların aktif katılımlarını sağlayacak birlikte işbirliği içerisinde
çalışmalarını gerçekleştirmek
-
Sürekli iyileştirme ve geliştirme alışkanlığını
yerleştirmek
-
Kalite bilincini yaratmak, daima en üst kalite düzeyine
erişmeyi sağlamak
-
Sıfır hataya yönelme, hataları ortadan
kaldırmak, hata maliyetlerini minimize etmek
-
Müşterileri %100 tatmin ederek müşteri tatmini
ve sadakatını sağlamak
-
İşletmenin belirlenen hedeflere ulaşmasını uyum
içerisinde gerçekleştirmek
-
Maliyetleri minimize ederek kaliteli malı ucuza
satarak rekabet üstünlüğünü elde etmek
-
Çalışanların morallerini yükseltmek
-
Verimliliği artırmak
Yararları:
Bilgisayar ve haberleşme alanındaki gelişmeler ile küçülen
dünya ve hızla gelişen teknoloji, giderek ağırlaşan rekabet ortamında
işletmelerin başarılı olmalarını günden güne daha da zorlaştırıyor ve
işletmeleri kendilerine en uygun rekabet amaçlarını bularak kullanmaya mecbur
ediyor. İşletmeler için en önemli rekabet amacı kaliteyi yükseltmektir.
“Kaliteyi artırarak rekabet gücünü geliştirmenin çağdaş yönetim biçimi toplam
kalite yönetimidir.”[26]
Toplam kalite yönetimi, işletmenin çıktılarının kalitesinin yönetimi ve yönetim
kalitesinin artırılması diye iki anlayıştan oluşur.
Toplam kalite yönetimi yaklaşımının işletmeye sağladığı
yararlar:
-
Toplam kalite yönetimiyle sadece mal ve
hizmetlerin kalitesi değil bütün alanlarda kalite anlayışı önem kazanmıştır.
-
İşletmelerde var olan verimlilik ve etkinlik
çalışmalarının önemi artmış, faaliyetlerinin bilinçli olarak yerine getirilmesi
olanağı sağlamıştır.
-
İşletmelerde bilimsel çalışmalar artmış, daha
çabuk karar alma ve kararlara katılım sağlanmıştır
-
Haberleşme daha mükemmel hale gelmiştir
-
Müşteri kavramı değişerek, müşteri tatmini
sağlanmış, bu da satışları artırmış, satışlarda pazar payını artırarak yeni
pazarlar yaratılmasına olanak sağlanmıştır
-
İşletmelerin rekabet güçlerini artırmıştır.
-
İşletmelerde sistematik çalışma önem kazanmıştır
-
Bu güne kadar patrona veya amirlere bağlı ve
onları memnun etmeye çalışan personel, şimdi bu bağlılıktan kurtulmuşlar,
yenilikçi, yaratıcı, katılımcı ve daha üretken olmuşlardır.[27]
-
İşletmelerde eğitim ve motivasyon önem
kazanmıştır
“Toplam kalite yönetimi bir işletmeye Şekil 21’deki gibi
yarar sağlar.”[28]
Şekil 21 Toplam Kalite Yönetimin
İşletmeye Sağladığı Yarar
2.4.1.4. Kalitenin Belgelenmesi Ve Iso 9000 Standartları
“Kalite olayının bir istatistik uygulaması olmaktan çıkıp
bir yönetim felsefesi ve yaklaşımı haline gelmesi ile birlikte, uygulamada
işletmeler bu konuda rehberlik yapmak üzere bir takım kılavuzlar
geliştirmiştir.”[29]
İşletmelerin müşteriye mal ve hizmetleri ile ilgili kalite
güvencesi vermek için kaliteyi ulusal anlamda belgelemeleri gerekir. ISO’nun
(Internatıonal Standarts Organization-Uluslararası Standartlar Örgütü) kuruluş
amacı budur. ISO, tüm dünyada geçerli olan bir “Kalite Güvence Sistemi.”
ISO 9000 Kalite
Güvence Standartları:
ISO-9000 Kalite
Yönetimi ve Kalite Güvencesi Standartları Seçim ve Kullanım Kılavuzu
ISO-9001 Kalite
sistemleri-Tasarım/Geliştirme, Üretim, Tesis ve Hizmette Kalite Güvencesi
Modeli
ISO-9002 Kalite
Sistemleri - Üretim ve Tesiste Kalite Güvencesi Modeli
ISO-9003 Son
Muayene ve Deneylerde Kalite Güvencesi Modeli
ISO-9004 Kalite
Yönetimi ve Kalite Sistemleri Elemanları - Kılavuz
ISO-9005 Kalite
Sözlüğü
Bu standartlardan ISO 9005 kalite ve güvencesine ilişkin
tanımları içermektedir. ISO 9004 işletmenin içe dönük kalite yönetimi
çalışmalarını düzenleyen; bir işletmenin çeşitli fonksiyonlarında kalitenin
nasıl sağlanacağını anahatları ile açıklayan bir rehber niteliğindedir. ISO
9001, ISO 9002 ve ISO 9003 birer "standart" özelliğindedir ve
kapsadıkları faaliyetler farklıdır. ISO 9000 ise bütün bu standartların nasıl
kullanılabileceğini açıklayan bir rehberdir.
ISO 9001 bir Kalite
Güvencesi Sistemi modelidir. ISO 9001'de çerçeve biçiminde belirtilen bu model,
ürünün tasarımını kendi olanakları ile yapan, tasarımı geliştirme girişiminde
bulunan, tasarladığı ürünü kendi atelyelerinde üreten, montajını yapıp
müşteriye sunan bir işletmede olması gerekenleri içermektedir.
ISO 9002 ürünün tasarımı kendine ait olmayan, yalnızca
verilen verilere göre üreten ve montajını yapan bir işletmede olması
gerekenleri içermektedir.
ISO 9003 ise, tasarımı ve üretimi kendine ait olmayan,
yalnızca son kontrol ve test yapan firmalar için hazırlanmış bir standarttır.
Görüldüğü gibi ISO 9001, ISO 9002 ve ISO 9003 serisi birbirini
içeren kapsamdadırlar. En kapsamlı olanı ISO 9001, sonra 9002, daha sonra da
9003'tür.
Bu standartların aralarındaki farkları ve her standardın
kapsamını aşağıdaki tablo yardımıyla daha iyi görebiliriz:
Tablo 5: ISO 9001, 9002 ve 9003 standartlarının kapsamları
ve karşılaştırılması.
Tablo 5 ISO 9001, 9002 ve 9003 standartlarının
kapsamları ve karşılaştırılması
ISO
ISO ISO
9001
9002 9003
1.
Yönetim Sorumluluğu * * *
2.
Kalite Sistemi * * *
3.
Sözleşmenin Gözden Geçirilmesi *
* -
4.
Tasarım Kontrolü * -
5.
Doküman Kontrolü * * *
6.
Satınalma * * -
7.
Alıcının Temin Ettiği Ürünün kontrolü * * -
8.
Ürün Tanımı ve İzlenebilirliği * *
-
9.
Proses Kontrolü * * -
10. Muayene ve Deney * * *
11. Muayene, Ölçme ve Deney
Techizatı * * *
12. Muayene ve Deney Durumu * * *
13. Uygun Olamayan Ürünün
Kontrolü * * *
14. Düzeltici Faaliyet * * -
15. Taşıma, Depolama, Ambalajlama
ve Dağıtım * * *
16. Kalite Kayıtları * * *
17. Kuruluş İçi Kalite Tetkiki * * *
18. Eğitim * * *
19. Servis * - -
20. İstatiksel Teknikler * * *
ISO 9001 en kapsamlı olanıdır ve 20 maddeden oluşur. Bu
maddelerin gerekleri tam olarak yerine getirilmelidir. Bu maddeler: Yönetim
sorumluluğu, kalite sistemi, sözleşmenin gözden geçirilmesi, tasarım kontrolü,
doküman kontrolü, satın alma, alıcının temin ettiği ürün, proses kontrolu,
muayene ve deney, muayene-ölçme-deney teçhizatı, muayene ve deney durumu, uygun
olmayan ürünün kontrolu, düzeltici faaliyet, taşıma-depolama-ambalajlama ve
dağıtım, kalite kayıtları, kuruluş içi kalite tetkiki, eğitim, servis ve
istatistiksel tekniklerdir.
ISO 9002 ISO 9001'den daha az kapsamlıdır ve 18 maddeden
oluşur. ISO 9001'in 4.maddesi olan tasarım kontrolu ve 19.maddesi olan servis,
ISO 9002'nin kapsamı dışındadır, fakat ISO 9001'in diğer 18 maddesi aynen
geçerlidir. Bu maddeler: Yönetim sorumluluğu, kalite sistemi, sözleşmenin
gözden geçirilmesi, döküman kontrolu, satınalma, alıcının temin ettiği ürün,
proses kontrolu, muayene ve deney, muayene-ölçme-deney techizatı, muayene ve
deney durumu, uygun olmayan ürünün kontrolü, düzeltici faaliyet,
taşıma-depolama-ambalajlama ve dağıtım, kalite kayıtları, kuruluş içi kalite
tetkiki, eğitim ve istatistiksel tekniklerdir.
Bu maddelerle ilgili bilgi edinme gereksinimleri ISO
9001'e göre biraz daha zayıftır.
ISO 9003 ise en az kapsamlı olan modeldir ve 12 maddeden
oluşur. ISO 9002 için geçerli olan üretim ile ilgili maddeler bu modelin
kapsamı dışındadır, fakat diğer maddeler aynen geçerlidir. Yalnız, bu
maddelerle ilgili bilgi edinme gereksinimleri ISO 9002'ye göre çok daha
zayıftır. Bu maddeler: Yönetim sorumluluğu, kalite sistemi, doküman kontrolü,
muayene ve deney, muayene-ölçme-deney teçhizatı, muayene ve deney durumu, uygun
olmayan ürünün kontrolü, taşıma-depolama ambalajlama ve dağıtım, kalite
kayıtları, kuruluş içi kalite tetkiki, eğitim ve istatistiksel tekniklerdir.
Bu bölümde, ISO 9002 ve ISO 9003'ün de maddelerini kapsadığı
için, ISO 9001'in 20 maddesi genel olarak açıklanacaktır. Fakat, son bölümde
uygulama olarak verilen, ISO 9002 Kalite Güvencesi Elkitabı'na temel teşkil
etmesi bakımından tasarım ve servis dışındaki maddelerin içeriği ISO 9002 Standartlarına
göre verilmiştir.
2.4.1.4.1. Yönetim Sorumluluğu
Yönetim sorumluluğu kalite politikası, organizasyon ve
yönetimin gözden geçirmesi aşamalarından oluşur.
Kalite Politikası
"Kalite politikası, kalite hedefleri, kalite
stratejileri ve icra sorumlulukları ile gözden geçirme usulleri belirlenecektir.
Bütün bunlar yazılı hale getirilerek kuruluşun her kademesinde anlaşıldığı,
uygulandığı ve devam ettirildiğinden emin olunacaktır."[TS-ISO 9002]
Kalite politikası tamamen üst yönetimin sorumluluğudur.
ISO 9000 şartlarının yerine getirilebilmesi, kalite güvencesinin sağlanması ve
kalite anlayışının tüm firmada yayılabilmesi için öncelikle üst yönetimin
kendini kaliteye adaması gerekir ve bu inancını bütün çalışanlarına
göstermelidir. Üst yönetimin kaliteye inancını ve desteğini göstereceği ilk ve
en önemli araç, kalite politikasıdır.
Bu yüzdendir ki; bağlayıcı olması için, kalite politikası
tepe yöneticisinin imzasıyla kalite güvencesi elkitabında yer almalıdır.
Organizasyon
Organizasyon Şeması hazırlanarak, önceliği kalite sistemi
konusuna vermek suretiyle, departmanların görevleri, sorumlulukları ve
yetkileri tek tek "görev tanımları" olarak verilmelidir. Üst yönetim,
organizasyonu oluştururken öncelikle sorumluluk ve yetkileri tanımlamalı, bu
görev ve sorumlulukları yüklenecek personeli atamalı ve sadece kalite
konusunda yönetim sorumluluğunu üstlenecek bir yönetim temsilcisi atamalıdır.
Yönetim bu işi yaparken organizasyondaki kaliteye etki eden işleri yöneten,
uygulayan veya doğrulayan personelin sorumluluğunu, yetkisini ve aralarındaki
ilişkilerin tanımlanmış olduğunu görmelidir.
Aşağıda organizasyonla ilgili alt maddeler verilmiştir.
Sorumluluk ve Yetki
"Kaliteyi etkileyen işleri yöneten, uygulayan ve
doğrulayan bütün personelin sorumluluk, yetki ve karşılıklı ilişkileri,
özellikle;
-
Üründe uygunsuzluğun meydana gelmesini önleyecek
faaliyetleri başlatma,
-
Ürün kalitesi ile ilgili problemleri tanımlama
ve kaydetme,
-
Belirlenmiş yollar ile çözümler bulma veya yeni
teklifler getirme,
-
Uygulanan çözüm yollarını doğrulama,
-
Uygunsuzluğun veya tatmin edici olmayan durumun
düzeltilmesine kadar uygun olmayan ürünün işlenmesi, dağıtımı veya tesisini
kontrol altında bulundurma, konularında bağımsız olarak çalışması ve yetkili
olması gereken personel için tanımlanacaktır." [TS-ISO 9002]
Bu maddede belirtilen sorumluluk ve yetkilerin gereği gibi
yerine getirilebilmesi için, yönetim tarafından, yeteri miktarda kaynak ve
eğitilmiş insan temin edilmelidir.
Doğrulama
Kaynakları ve Personel
"Firma, kuruluş içi doğrulama isteklerini
belirleyecek, uygun kaynaklar temin edecek ve doğrulama faaliyetleri için
eğitilmiş personel görevlendirecektir." [TS-ISO 9002]
Burada doğrulama
faaliyetleri; tasarım, üretim, tesis ve hizmet işlemleri ile ürünün muayene,
deney ve izlenmesini kapsayacaktır. Tasarımın gözden geçirilmesi, kalite
sisteminin, proseslerin ve ürünün tetkiki, bu iş için doğrudan sorumlu
olanların dışında, bağımsız personel tarafından yürütülmelidir.
Doğrulama kaynaklarının bağımsız olması batı tipi organizasyonların
bir gereğidir.
Yönetimin Temsili
"Firma, bu standartda belirtilen şartların yerine
getirilmesi ve bunların devamlılığının sağlanması için diğer yönetim
sorumluluklarının yanısıra, bu maksat için de sorumluluk ve yetkileri
belirlenmiş bir temsilci tayin edecektir." [TS-ISO 9002]
Burada dikkat edilecek bir husus, kalite güvence sorumluluğu
"idari olarak" hangi kademe ve yöneticiye bağlanırsa bağlansın,
"kalite sorumluluğu" açısından tepe yöneticisine bağlı olmalıdır. Bu
bağlantı, organizasyon şemasında kesikli bir çizgiyle ifade edilebilir, yada;
ayrı bir fonksiyon haline getirilerek, diğer fonksiyonlarla organizasyonel bir
eşitlik sağlanabilir.
Bu durum, yönetim temsilcisinin etkili olmasını sağladığı
gibi, yönetimin konuya ilgisini de gösterecektir.
Yönetimin Gözden
Geçirmesi
"Firma yönetimi, bu standart ile belirlenen şartların
karşılanması için uygulanan kalite sistemini, uygunluk ve etkinliğinin devamını
sağlamak amacıyla, belli aralıklarla gözden geçirecek ve ilgili kayıtları
muhafaza edecektir." [TS-ISO 9002]
Yönetimin gözden geçirmesi, sistemin aksayan taraflarının
tesbiti, düzeltilmesi ve geliştirilmesi için gereken önemli bir sorumluluktur.
Bu sorumluluk, uygulamada, genellikle 6 ayda bir yapılan iç tetkiklerle yerine
getirilir.
2.4.1.4.2. Kalite Sistemi
"Kuruluş, ürünün belirlenen şartları karşılamasını
sağlamak üzere dökümante edilmiş kalite sistemi oluşturmalı ve bunun
devamlılığını sağlamalıdır. Bu da;
a) Bu standardın şartlarına göre, kalite sistemi işlem ve
talimatları ile ilgili dökümanların hazırlanmasını,
b) Hazırlanan kalite sistemi işlem ve talimatlarının etkin
bir şekilde yerine getirilmesini kapsayacaktır." [TS-ISO 9002]
Maddeden anlaşılan ve uygulamada görüldüğü kadarıyla,
kalite sistemini kalite güvencesi elkitabı, prosedürler ve formlar, iş
talimatları ve kalite kayıtları oluşturmaktadır. Kalite sistemi, bir
"dökümantasyon piramidi" şeklinde 4 seviyede oluşturulur.
1.Seviye:
"Kalite El Kitabı" ve genellikle "Yıllık Master Kalite Hedef ve
Stratejileri"nden oluşur. Yapı ve işlev itibarıyla, herkesin mutlaka
uyacağı ve faaliyetine kaynak teşkil edeceği genel kurallardır. Kalite el
kitabının hazırlanması, onayı ve değişikliği, Kalite Sistemi Yönetim
Temsilcisi'nce yapılır.
2.Seviye:
Departmanların kalite sistemi ana kurallarına uygun olarak ve hedeflerini
gerçekleştirmek için nasıl çalışacaklarını, detaylandırılmış görev sorumluluk
ve yetkilerini, diğer bölümlerle ilişkilerini ve referans yada faaliyetlerinin
izlenebilirliğini kapsayan "Prosedürlar" ve bu prosedürlere göre
hazırlanan "Kalite Kayıt Formları"nı içermektedir. Hazırlanması ve
onayı departmanlarca yapılıp, sistem ve diğer bölüm ilişkileriyle çatışmaması
için kontrolu yapılarak yönetim temsilcisi sorumluluğunda yayınlanır ve
değiştirilir.
3.Seviye:
Prosedürlerden çıkan görevlerin iş, test, kontrol, bakım, eğitim, kalibrasyon
ve benzer talimatlarla; müşteri sözleşmeleri, makina-kalıp-techizat dasyaları,
kalite kontrol planları, teknik resimler, hata tanımları, proses uygulama
esasları, malzeme giriş teknik dosyaları gibi kaynak dökümantasyon oluşturulur.
4.Seviye:
Yukarıda verilen 3 seviye "temel ve detay kaynak" dökümantasyona ve
boş formlara göre işlenen "Faaliyet Kayıtları"dır. Bu kayıtlar, zaman
bütünlüğü esasına göre izlenecek ve değerlendirilecek delillerdir. Kalite
kayıtları prosedürlerde belirtilen sorumlularca tutulurlar ve gerekli görülen
kadarı (ürün sorumluluğu boyunca) kısım veya özel arşivlerde saklanmalıdır.
Çünkü bunlar "yasal deliller"dir.
Kalite sistemi oluşturulurken dikkat edilecek en önemli
konu "düzeltme faaliyetleri"dir. Çünkü tetkikçilerce titizlikle araştırılan
bir noktadır. Gerek hataların bulunuşu, iletişim metod ve hızı, çözüm
teknikleri ve pilot deneme sonucu uygulamaya geçirilişleri ile ilgili kayıtlar
belgelenmeli; gerekiyorsa "istatistiksel olarak" bu düzeltmelerin
iyileşmeleri göstermesi sağlanmalıdır. Çünkü düzeltme faaliyetlerini
ispatlayamayan bölüm, firmanın belge almasını engelleyebilir.
2.4.1.4.3. Sözleşmenin Gözden Geçirilmesi
"Firma, sözleşmenin incelenmesi ve bununla ilgili
faaliyetlerin koordinasyonu için gerekli prosedürleri tesbit etmeli ve
devamlılığını sağlamalıdır. Her sözleşme, firma tarafından;
a) Şartların
yeterli olarak tanımlandığı ve döküman haline getirildiğini,
b) Teklif
edilenden farklı olan şartların karara bağlandığını,
c) Firmanın
sözleşme şartlarını yerine getirebilecek yeterliliğe sahip olduğunu garanti
etmek amacıyla gözden geçirilecektir." [TS-ISO 9002]
Bu maddeyle açıkça ifade edilmek istenen şey şudur:
a)Mevcut
ürünler için, şartlar yeterli olarak tanımlanıp döküman haline getirilerek, tüm
müşterilerle söleşme yapılmalıdır. Bu sözleşmede ikili özel şartların yanı
sıra, standart gereği mutlaka bulunması gereken hususlar şöyle sıralanabilir:
1.Özel bir
şartnameyle tüm özellikleri belirlenmiş ürün, "ürün kabul anlaşması"
ile müşterice de kabul edilmiş olmalı.
2.Bu kabul
anlaşmasından önce ürün, resmi yada özel beklentilere göre "ürün doğrulama
raporu" ile doğrulanmalıdır.
3.Gerek miktar,
gerekse nitelik olarak mutlaka belirli bir zaman öncesi müşteri talep
programının alındığı "sipariş programı" oluşturulmalıdır.
b)Teklif
edilenden farklı olan şartlar oluştuğunda bunlar müşteri ile birlikte karara
bağlanmalıdır. Burada dikkat edilecek hususlar şöyledir:
1.Tüm
alışverişe ait talep ve değişiklikler için mutlaka "yazılı, onaylı
iletişim" sağlanmalıdır.
2.Her iki taraf
için başlangıçtaki şartlarda değişiklik olursa; bunlar mutlaka "değişiklik
onay protokolu" ile belgelendirilmelidir.
c)Firma,
sözleşmenin nitelik ve miktar şartlarını; yada ek taleple istenen
değişiklikleri karşılayabileceğini "üretim (tedarik) yeterlilik
garantisi" ile müşteriye garanti etmelidir.
2.4.1.4.4. Tasarım Kontrolu
Genel
"Firma, belirlenen şartların yerine getirilmesini
temin maksadıyla ürün tasarımının kontrolu ve doğrulaması için işlemleri belirlemeli
ve bunların devamlılığını sağlamalıdır." [TS-ISO 9001]
Ürüne kalitenin kazandırıldığı ilk fonksiyon tasarımdır.
Çünkü müşteriyi tatmin edecek özelliklerin ürüne dahil edilmesi tasarım
aşamasında olmaktadır. Burada pazarlama ve müşteri ilişkileri bölümünden bilgi
gelmesi çok önemlidir.
Tasarım Kademeleri:
a) Ürün (yada
hizmet) fikrinin doğuşu ve geliştirilmesi,
b) Ürün (yada
hizmet) tasarım projelendirilmesi,
c) Ürün (yada
hizmet) tasarımının geliştirilmesi,
d) Yatırımın
icrası ve üretim hazırlıkları,
e) Ana seri
üretim,
f) Seri üretim.
Tasarım Kontrolunda
Önemli Hususları:
a) Yukarıda
açıklanan aşamalarda, mutlaka bölümler arası sorumluluk, yetki ve iletişimler
tanımlı olmalıdır.
b) Tasarımın
her aşamasındaki girdi ve çıktıları, mutlaka dökümante edilmelidir.
c) Müşterinin
talep ettiği şartların karşılandığı, her aşamada gözden geçirilmelidir.
d) Tasarım,
yapanların dışındaki "uzman ve yetkili" bir bölümce doğrulanmalıdır.
e) Tasarım
gözden geçirme ve doğrulamaları mutlaka kayıtlı olmalı; yeterlilik deneyleri ve
alternetif hesaplamalar yapılmalıdır.
Tasarım ile ilgili ISO 9001 maddeleri aşağıda
sıralanmıştır.
Tasarım ve
Geliştirme Planlaması
"Firma, her bir tasarım ve geliştirme faaliyetine
ilişkin sorumlulukları tanımlayan planlar hazırlayacaktır. Planlar, bu
faaliyetleri tanımlayacak veya bunlara atıfta bulunacak ve tasarım
geliştirildikçe güncelleştirilecektir." [TS-ISO 9001]
Tasarım veya geliştirme çalışmalarında, kademe kademe
gelişen ve her kademede sırasıyla; tanımlamalar, dökümante edilmeler ve gözden
geçirmeler bulunan bir plan takip edilmesi esastır. Bu, tasarım işinin
kaliteli yapılmasının ilk şartıdır.
Faaliyet Tahsisi
"Tasarım faaliyetleri planlanacak ve yeterli
kaynaklarla donatılmış olan nitelikli elemanlar bu faaliyetlerde görevlendirilecektir."
[TS-ISO 9001]
Teknik ve Kuruluş
İçi İlişkiler
"Değişik gruplar arasındaki teknik ve kuruluş içi
ilişkiler tanımlanacak, gerekli olan bilgiler döküman haline getirilecek,
dağıtılacak ve sürekli olarak gözden geçirilecektir."[TS-ISO 9001]
Tasarım Girdileri
"Ürüne ait tasarım girdileri ile ilgili şartlar yayınlanacak,
dökümante edilecek ve seçilmiş olanlar firma tarafından yeterlilik açısından,
gözden geçirilecektir." [TS-ISO 9001]
Tasarım Çıktıları
"Tasarım Çıktıları; şartlar, hesaplamalar ve
analizler açısından ifade edilerek dökümante edilecektir. Tasarım çıktıları;
a) tasarım girdi şartlarını karşılamalı,
b) kabul kriterlerini kapsamalı veya atıfta bulunmalı,
c) girdi bilgileri arasında belirtilmiş olsun veya olmasın
mevzuata uymalı,
d) ürünün güvenliği ve asıl fonksiyonu bakımından önemli
olan tasarım özelliklerini tanımlamalıdır." [TS-ISO 9001]
Tasarımın
Doğrulanması
"Firma, tasarımın doğrulanması için uzman personel
görevlerini planlayacak, belirleyecek, dökümante edecek ve iş dağıtımını
yapacaktır." [TS-ISO 9001]
Tasarımın doğrulanması işi, tasarım fonksiyonunun dışında
bağımsız personel tarafından yapılmalıdır.
Tasarım
Değişiklikleri
"Firma, bütün değişiklikler ile tadilatların tanımlanması,
dökümantasyonu, gözden geçirilmesi ve kabulü için, işlemleri belirleyecek ve
bunların devamlılığını sağlayacaktır." [TS-ISO 9001]
Doğrulaması yapılarak icrasına başlanmış tasarımda,
çeşitli nedenlerle, değişiklikler gerekebilir. Bu değişiklikler için de
tanımlama, dökümante etme ve doğrulama aşamalarından geçilerek sürekli bir
sistem kurulmalıdır.
2.4.1.4.5. Döküman Kontrolu
Yeni oluşturulan, değişiklik ve işlem kayıtlarıyla sürekli
beslenen firma dökümantasyonu için bir "denetim sistemi"
kurulmalıdır. Eğer bu yapılmazsa gereksiz yere bir döküman kargaşaşı yaşanır.
Döküman kontrolu iki aşamadan oluşur: Bunlar döküman kabulü
ve yayını ile döküman değişiklikleri/tadilatlarıdır.
Döküman Kabulü ve
Yayını
"Firma, bu standartta yer alan şartlarla ilgili tüm
veriler ve dökümanların kontrolu amacıyla, prosedürleri belirleyecek ve
bunların işlerliğinin devamlılığını sağlayacaktır. Dökümanlar yayınlanmadan
önce, yeterlilik açısından yetkili personel tarafından gözden geçirilerek
onaylanacaktır. Döküman kontrolu;
a) kalite sisteminin etkili olarak uygulanması için gereken
faaliyetlerin yürütüldüğü yerlerde ilgili dökümanların geçerli baskılarının
bulunduğunu,
b) yürürlükten kaldırılan dökümanların yayın veya kullanımının
durdurulmasını sağlayacaktır." [TS-ISO 9002]
Döküman
Değişiklikleri/Tadilatları
"Dökümanlardaki değişiklikler, başka bir
görevlendirme olmadıkça, orjinal metni inceleyen ve kabul eden, aynı fonksiyonlar/birimler
tarafından incelenerek onaylanacaktır. Görevlendirilen birimler,
değişikliklerle ilgili inceleme ve onay işlemleri için geçmiş bilgilere
ulaşabilmelidirler." [TS-ISO 9002]
Yürürlükten kalkan dökümanların kullanımına engel olmak
amacıyla, dökümanlardaki geçerli revizyonları gösteren "master
listeler" oluşturulmalıdır. Bu listeler, dökümana ait kimlik bilgilerinin
yanında değişiklikler, yayın tarihleri, öncelikli veya zorunlu dağıtımlar,
sorumlular, saklama süreleri, dağıtım serbestisi hakkında bilgi verir. Bunlar
ana referans kaynaklarıdır.
2.4.1.4.6. Satınalma
Çok genel bir kaide olarak belirtmek gerekirse,
"kaliteli çıktı elde etmek için kaliteli girdi kullanmak zorundayız".
Yani amaca uygun olmayan hammade, malzeme ve parçalarla istenilen kalitede
ürünler üretmek mümkün değildir. Dolayısıyla bir üretim sistemi için satınalma
fonksiyonu hayati önemdedir. Bu yüzden;
"Firma, satınalınan ürünün belli şartlara uymasını
sağlayacaktır." [TS-ISO 9002]
Bunun için, öncelikle uygun taşeron firmalar seçilmeli,
satınalma ile ilgili tüm veriler düzgün olarak tutulmalı ve satınalınan ürünün
doğrulanması sürekli olarak yapılmalıdır.
Taşeron Firmaların
Değerlendirilmesi
"Firma, kalite şartları dahil, firma ile taşeron
arasında yapılan, yan sözleşmede yer alan şartları karşılayabilecek
yeterlilikte olan taşeron firmaları seçmelidir. Kabul edilebilir durumda olan
taşeron firmaların kayıtları oluşturulmalı ve düzenli olarak
tutulmalıdır." [TS-ISO 9002]
Satınalmada düşülebilecek yanlışların başında, en düşük
fiyat teklifine göre değerlendirme gelmektedir. Teklif edilen fiyatı
değerlendirmeden önce, taşeronun belli (özellikle kalite ile ilgili) koşulları
sağladığına dikkat edilmelidir.
Doğru Taşeronu
Seçme Yöntemleri: ([30])
a) Benzeri ürün
veya hizmet sağlamada geçmiş performansını değerlendirmek,
b) Yetkili bir
kuruluş tarafından TS-ISO 9000 veya eşdeğer standarda göre değerlendirilmiş
ve/veya belgelendirilmiş taşeron seçmek,
c) Taşeron
sistemini değerlendirmek.
Satınalma Verileri
"Satınalma dökümanları, sipariş edilen ürünü açık
olarak tarif eden verileri ve uygun olduğu taktirde;
a) Tip, sınıf,
model, derece ve diğer kesin tanımları,
b) Ürün, prosedürler,
proses techizatı ve personel kabul veya nitelendirme şartları ile ilgili teknik
verilerin şartnamelerin, çizimlerin, proses şartlarının ve muayene talimatlarının
başlıkları, açıklamaları ve uygulanan baskıları,
c) Ürüne
uygulanabilecek kalite sistemi standardının adı, numarası ve yayın tarihini
kapsayacaktır.
Firma, dağıtımdan önce satınalma dökümanlarını, belirlenen
şartlara uygunluğu açısından gözden geçirerek onaylamalıdır." [TS-ISO
9002]
Satınalınan Ürünün
Doğrulanması
"Sözleşmede belirtildiği taktirde, alıcı veya
temsilcisi satınalınan ürünün istenilen özelliklere uyup uymadığını, satınalma
sırasında veya kaynağında doğrulama hakkına sahip olacaktır. Alıcı tarafından
yapılacak doğrulama, tedarikçinin kabul edilebilir ürün temin etme sorumluluğunu
ortadan kaldırmayacağı gibi, ürünün ilerdeki aşamalarda red edilmesini de
engellemeyecektir." [TS-ISO 9002]
Satınalma İle
İlgili Prosedürler: ([31])
a) Taşeron
kalite değerlendirme prosedürleri,
b) Satınalma
emri kalite şartları,
c) Satınalınan
malzemenin kontrolu/elden çıkarılması,
d)
Hammadde/Hizmetlerin belgelendirilmesi (üçüncü tarafça belgelendirilme tercih
edilmelidir),
e) Muayene
prosedürleri,
f) İzlenebilirlik
şartları,
g) Ambalajlama
talimatları,
h) Satınalınan
malzemenin depolanması.
2.4.1.4.7. Alıcının Temin Ettiği Ürün
"Firma, alıcı tarafından temin edilen üründe;
inceleme, depolama ve bakım için prosedürleri belirleyerek, yürürlüğe
koyacaktır. Böyle bir ürünün kaybolması, hasar görmesi veya kullanıma uygun
olmaması durumunda, rapor tutulacak ve alıcıya bildirilecektir." [TS-ISO
9002]
Ayrıca bu madde gereği, firma tarafından yapılan inceleme,
alıcının kabul edilebilir ürün temin etme sorumluluğunu ortadan
kaldırmayacaktır.
Yukarıdaki madde gereği üreticiye yaptırılan ürün veya
hizmetin bir bölümünün, "müşteri" tarafından karşılanması durumunda,
bu ürünün özel olarak;
a) Tanımlanması
(uygun işaretleme, sayı ve kalite bakımından),
b) Doğrulanması
(talebe uygunluk, garanti talebi, taşıma hasarı, dış görünüm kont.),
c) Depolanması
(ayrı depolama yapılması),
d) Bakımı
(hasardan koruma, herhangi bir uygunsuzlukta müşteriye bilgi verilmesi)
hususlarında dikkatle takip edilmesi için prosedürler oluşturulması anlamına
gelmektedir.
Bu prosedürler müşteriye güven verilmesi bakımından çok
önemlidir.
2.4.1.4.8. Ürün Tanımı Ve İzlenebilirliği
"Uygun olduğu takdirde, firma; üretim, dağıtım, ve tesisin
bütün aşamalarında tatbik edilebilir çizimler, şartnameler, veya diğer
dökümanları kullanarak ürünü tanımlayıcı prosedürler oluşturmalı ve bunların
devamlılığını sağlamalıdır. Ürünün ileriye ve geriye doğru izlenebilirliği
için, her ürün veya partinin tek bir tanımı olacak ve bu tanım kayıtlara
geçirilecektir." [TS-ISO 9002]
Bu maddenin amacı, uygun olmayan bir durum ortaya
çıktığında, bunun sebebinin tespiti için geriye doğru inceleme yapılmasını
kolaylaştırmaktır. Bunun için ürün uygun şekilde etiketlenir veya işaretlenir.
Etiketlemenin ürünün yapısıyla yakın ilişkisi vardır. Mesela; taşıt araçlarına
motor ve şasi numarası verilmesi, gıda maddelerine veya kimyasal maddelere
parti no su verilmesi, elektronik cihazlara seri no su verilmesi durumu ürünün
gerektiğinde geriye doğru izlenmesini kolaylaştırmak içindir.
Ürün Tanımı ve
İzlenebilirliği İçin Dikkat Edilecek Hususlar: ([32])
a) Ürünlerin
üretim, dağıtım ve tesisinin bütün aşamalarında çizimlere, şartnamelere ve
ilgili diğer dökümanlara uygun olmalarını sağlayacak önlemler getirilmelidir.
b) Belirli bir
tanımlama sistemi aracılığı ile ayrı ayrı yada parti ürünler için geriye doğru
izleme yapılabilmelidir.
c) Ürünler veya
parti mallar için ayrı tanımlama işaretleri oluşturmalıdır.
2.4.1.4.9. Proses Kontrol
Genel Proses
Kontrolu
“Firma, kaliteyi doğrudan etkileyen tesis proseslerini
tanımlayacak, planlayacak ve bu proseslerin kontrol altında yürütülmesini
sağlayacaktır.
Kontrol altına alınmış durumlar;
a) Üretim ve
tesise ait yazılı iş talimatlarını,
b) Üretim ve
tesis sırasındaki uygun proses ve ürün özelliklerinin izlenmesi ve kontrolunu,
c) Uygun olduğu
takdirde proses ve techizatın onaylanmasını,
d) Şart koşulan
işçilik kriterlerini kapsayacaktır.” [TS-ISO 9002]
Görüldüğü gibi proseslerin tanımlanması ve planlanması
yapıldıktan sonra, bu proseslerin kontrollü şartlar altında yürütülmesi
sağlanmalıdır.
Uygulamada, maddede geçen tanımlama genellikle
"çalışma esasları", "iş talimatı", "özel proses konrol
şartları" gibi başlıklar altında toplanabilmektedir.
Burada çalışma esasları; makina ve hatlara ait işlemin
başlatılması, yürütülmesi, durdurulması ve hep aynı kalitede çalışmayı temin
için temiz ve bakımlı tutma kural ve tekniklerini içerir. İş talimatı;
çalışanın grup yada tek olarak yapacağı işi basitçe tarif edip sıralar. Özel
proses kontrol şartları ise başından sonuna kadar, her yerinde kontrol imkanı
olmayan; (boyahane, kaynak, lehimleme, asitle temizleme vs.) ancak sonunda
kabulü yapılan işlemlerdir. Kontrollu başlangıç şartları tesbit edilip, sürekli
kontrollerle ayarlanmalıdır. Bu şartlar, rahatça görülecek şekilde, makina veya
duvarlara asılıp dikkat çekilmelidir.
Planlama işleri "üretim programı", "kalite
planları", "koruyucu bakım planı", "eğitim
programları", "kalibrasyon planlaması" gibi isimlerle
yürütülmektedir.
Üretim programı; günlük, haftalık, aylık vs. üretim tip ve
miktarını verir. Kalite planları; her işleme ait yapılacak kontrol için tanım,
sorumlu, kaynak, ölçü ve cihazı, yetki ve yeri belirtir. Koruyucu bakım planı;
makinaları bozulmadan, sağlıklı ve kaliteli tutmak için planlanır. Çalışma
ortamı (ışık, nem, gürültü, giysi, havalandırma vs.) ve yardımcı işletme
maddelerinin (basınçlı hava, su, elektrik, ısı vs.) kaliteli teminini içerir.
Eğitim programları; çalışanların işbaşı, temel kalite, iş güvenliği eğitimleri
ile sağlanır. Kayıtları kişi ve eğitim bazında tutulur ve değerlendirilir.
Kalibrasyon planlaması ise ürün veya işlemleri doğrulayan ölçüm cihazlarının
her an kaliteli ve doğru kalmasını sağlayan peryodik kontrol ve ayarlama
planlamasıdır.
Kontrol altında tutma işlemi ise, "test ve kontrol
talimatları", "istatistik proses kontrolu", "operasyon
kontrol kartı", "hata tanımları", "eğitim",
"kalite kayıtları hafızası", "ürün şartnamesi",
"malzeme teknik şartnamesi" gibi isimler altında toplanmaktadır.
Test ve kontrol talimatları; deneylerin yapılacağı şart ve
yöntemleri, sonuç kriter ve toleransları, deney ortam ve cihazlarını kapsar.
İstatistik proses kontrol; kalite hedeflerinin tutturulması, prosesin zamana
bağlı gidişinin izlenmesi, sapmaların öncelikli ve çabuk tesbitini (pareto ve
kontrol diyağramları vs.) kapsar. Operasyon kontrol kartı; üretimin tanımını,
başlangıç kontrolunu ve üretim kayıtlarını içeren; her işlem için düzenlenen
özel kayıtlardır. Hata tanımları; duvarlara asılan panolarla, fotoğraf, numune
vs. her biçimde yapılan uyarı ve ikazlarla "hataları ortaya çıkarmak"
ve herkesin üzerine eğilmesini sağlamalıdır. Eğitim; her düzey ve konuda
yaygın eğitimle işçilik kalite kapasitesini arttırmalıdır. Kontrol ihtiyacını
tüm çalışanlara dağıtmak için önemli bir faktördür. Kalite kayıtları hafızası;
düzgün, doğru ve yönlendirici olan kalite kayıtlarını tutmayı ve kullanmayı
sağlamalıdır. Ürün şartnamesi; müşteri memnuniyetini sağlayacak şartların ve
tasarımın üreticilere tam ve açık olarak aktarılmasını sağlamalıdır.
Özel Prosesler
"Bunlar, ürünün muayene ve deneyleri ile tamamen
doğrulanamadığı, proses hatalarının sadece ürün kullanılmaya başlandıktan
sonra ortaya çıktığı proseslerdir. Buna bağlı olarak istenilen özelliklerin
sağlandığını garanti etmek için, sürekli gözlenmesi ve/veya dökümante edilmiş
proseslere uyulması gereklidir. Bu prosesler değerlendirilecek ve Madde
4.9.1'de istenilen özelliklerle uyum sağlanmış olacaktır." [TS-ISO 9002]
Özel prosesler her firma için ayrı ayrı olduğundan, özel
dikkat ve tetkik hazırlığı gerektirirler. Bu yüzden, özel prosesler
tetkikçilerin önemle soruşturdukları konuların başında gelir. Bunun nedeni, bu
proseslerin tüm kalite kriterlerinin "işin başında tarifi"nin
gereğidir. Çünkü proses başladıktan sonra prosese müdahale imkanı yoktur.
Ayrıca proses sonucunda oluşan ürünlerin test edilmesi imkanı ya çok azdır yada
çok pahalıdır.
Bu nedenle, bu özel proseslerin başına, prosesin dıştan ve
peryodik kontrol edilen kriterlerine (lehim banyosu veya boya fırınının
sıcaklık veya hızı gibi, kaynak elektrodunun veya akımın kontrolu gibi) ait
verilerin ve toleransların bir panoya yazılarak dikkat çekilmesi ve bunlara ait
varsa ölçüm cihazlarının kalibrasyonu gerekli olacaktır. Bu hususlar
tetkiklerde özellikle araştırılmaktadır.
2.4.1.4.10 Muayene Ve Deney
Tüm üretim ve buna paralel pazarlama, tasarım, temin, taşıma,
depolama, sevk ve satış sonrası servis gibi faaliyetlerin sonuçlarını
değerlendirmek, kontrol etmek ve yönlendirmek için yapılan doğrulamalar bu
madde kapsamındadır.
Doğrulama, önceden
tesbit edilmiş talep ve kriterlere uygunluğun ölçülmesidir. Bunun yapılış yolu
da, kontrollu şartlar altında yapılan planlı ve kayıtlı, deney ve
muayenelerdir.
ISO 9000'in amacı muayene ve testlere olan bağımlılığı
azaltarak kontrollu şartlar altında çalışmayı sağlamak ise de muayene ve
testleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Çünkü öncelikle kontrollu
şartların sağlanması için doğrulama faaliyetleri gereklidir.
Doğrulama faaliyetleri; girdi muayene ve deneyleri, proses
sırasında muayene ve deneyler, son muayene ve deneyler olmak üzere üç
kategoride yapılır. Ayrıca bu işlemlerin kayıtlarının tutulması da ISO 9000
açısından son derece önemlidir. Bunlarla ilgili maddeler aşağıda verilmiştir.
Girdi Muayene ve
Deneyleri
"Firma, girdi ürünün, muayene edilene kadar veya
belirlenen şartları sağladığının doğrulanmasına kadar kullanılmamasını veya
proses görmemesini sağlayacaktır. Doğrulama işlemi, kalite planı veya dökümante
edilmiş prosedürler ile uyum içinde olmalıdır." [TS-ISO 9002]
Görüldüğü gibi, ama sıkı ama gevşek "her girdi bir
şekilde kontrollu olmalıdır". Fakat kesin kural "doğrulama yapılmadan
hiç bir girdi kullanılamaz ve işlenemez" olmalıdır.
Burada bir istisna acil durumlarda, "özel
izinle" doğrulaması yapılmamış girdilerin kullanılmasıdır. Bu durumun ve
genel olarak girdi muayenesinin yapısı ve sıklığı, satıcının kanıtlanmış kalite
kayıtlarına duyulan güvenle yakından ilgisi vardır. Öyle satıcılar vardır ki,
güvenilirliği tam olarak kanıtlandığından doğrulama faaliyeti sadece bu
satıcının kayıtlarına göre yapılır.
Proses Sırasında
Muayene ve Deneyler
"Firma;
a) Ürünü,
kalite planı veya dökümante edilmiş prosedürlerde belirtildiği şekilde muayene
edecek, deneylere tabi tutacak ve tanımlayacaktır,
b) Ürünün
istenilen şartlara uygunluğunu, proseslerin gözlenmesi ve kontrol metodları
yoluyla gerçekleştirecektir,
c) İade
prosedürlerine göre elden çıkarılması dışında ürünü, istenilen muayene ve
deneyler tamamlanana veya gerekli raporlar alınıp doğrulanana kadar elinde
tutacaktır (Madde 4.10.1). İade prosedürleri, Madde 4.10.1.a'da belirtilen
faaliyetlerin yürütülmesine engel teşkil etmeyecektir,
d) Uygun
olmayan ürünü tanımlayacaktır." [TS-ISO 9002]
Bu maddeden anlaşılan üretim esnasında, dökümanlarda
belirtilen şartlara ve hazırlanan üretim kalite planına göre; proses gözlenip
kontrol edilecek ve kaydedilecektir. Hurda ve fireler ile uygunsuzluklar
tanımlanmış olacaktır. Bunların dışında, henüz istenilen doğrulamalardan
geçmemiş hiç bir ürüne "tamamlanma izni" verilmemelidir.
Proses esnasında yapılması gereken muayene ve deneylerin
"sıklığı ve yeri", üretim aşamasında kontrol edilebilinen
özelliklerin önemi ve doğrulanma kolaylıklarına veya imkanlarına bağlı
olacaktır. Çünkü proses tekil, sürekli veya özel bir proses olabilir. Mesela
özel prosese proses devam ederken müdahale etme imkanı yoktur veya sürekli bir
proseste örnekleme ile muayene yapılacağından örnek alma imkanı ve örneklerin
muayene süresi önemlidir.
Son Muayene ve
Deneyler
"Son muayene ve deneyler için gerekli olan kalite
planı veya dökümante edilmiş prosedürler, ürünün teslim alınması veya proses
esnasındakileri de kapsayan bütün muayene ve deneylerin yapılmış olduğunu ve
verilerin belirlenen şartlara uyduğunu gösterecektir.
Firma, kalite planı veya prosedürleri çerçevesinde, son
ürünün belirlenen şartlara uyduğunu kanıtlamak için son muayene ve deneyleri
yapacaktır.
Hiç bir ürün, kalite planı veya prosedürlerde yer alan
işlemler tam olarak bitirilmeden, veriler ve dökümanlar hazır olup, gerekli
izin verilmeden sevk edilmeyecektir." [TS-ISO 9002]
Kısaca, son muayene ve deneyler, girdi ve proses
kontrollarıyla birlikte "sevk izni" için beklenen ve dökümante
edilmiş şartların doğrulanmasını kanıtlayacaktır. Amaç, kalite şartlarına
uymayan ürünlerin fabrikadan çıkmasını önlemektir. Bunun yolu ise, kabul
örneklemesiyle %100 muayenedir. Son muayene ve deneyler, ürün ve prosesde
gerekebilecek düzeltici faaliyetler için hızlı geri besleme temin edecektir.
"Deney prosedürlerinde; deney techizatı, doğruluk/
hassasiyet, uygunluk, deney için çevre şartları, deneyin tipi ve verilerin
doğru ve tam bir şekilde kayıt edilmesi yer almalıdır."[33]
Doğal olarak, deneyi uygulayıcı personelin de ehliyetli olması gereklidir.
Muayene ve Deney
Kayıtları
"Firma, ürünün, belirlenen kabul kriterlerine göre,
muayene ve/veya deneylerden geçirildiğini gösteren kayıtları tutacak ve
muhafaza edecektir." [TS-ISO 9002]
Muayene ve deney kayıtları girdi muayene ve kontrolunun,
proses muayene ve testlerinin ve son muayene deneylerinin yapıldığına ve kabul
şartlarının sağlandığına delil olacaktır.
2.4.1.4.11 Muayene, Ölçme Ve Deney Techizatı
"Firma, ürünün belirlenen şartlara uygunluğunu
göstermek amacıyla sahip olduğu, ödünç aldığı veya alıcının temin ettiği muayene,
ölçme ve deney techizatını kontrol ve kalibre etmeli, bakımını sağlamalıdır.
Techizat, talep edilen ölçüme yeterli olacak ve ölçüm belirsizliklerinin
bilindiği garanti edilerek istenilen ölçüm kabiliyetini sağlayacak şekilde
kullanılacaktır." [TS-ISO 9002]
Yani, ürünün belirlenen şartlara uygunluğu, mutlaka
"kalibreli" ölçüm cihazlarıyla doğrulanmalıdır. Bu cihazların
firmanın malı olması, ödünç alınması yada alıcı tarafından temin edilmiş olması
önemli değildir; cihazların kalibrasyonu firma tarafından sağlanmalıdır. Ayrıca
bu cihazların ölçme kabiliyetlerinin ürün toleranslarının içinde yer alması garanti
edilmelidir.
2.4.1.4.12. Muayene Ve Deney Durumu
"Ürünün muayene ve deney durumu, yapılan muayene ve
deneylere göre ürünün uygunluk veya uygunsuzluğunu gösterecek şekilde
işaretlerle, yetki damgasıyla, bağlı ve yapışık etiketlerle, iş sırası
kartlarıyla, muayene kayıtlarıyla, deney metotlarıyla, deney ortamıyla veya
diğer uygun araçlarla belirtilecektir. Muayene ve deney durumlarının tanımlanması,
gerektiğinde üretim veya tesis sırasında, sadece istenilen muayene ve
deneylerden geçebilen ürününü sevk edildiğini, kullanıldığını veya tesis
edildiğini garanti etmek için yapılacaktır." [TS-ISO 9002]
2.4.1.4.13. Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü
"Firma, belirlenen şartlara uygun olmayan ürünün kullanılması
veya tesisinin önlenmesini sağlayacak prosedürleri belirleyecek ve
uygulayacaktır. Kontrol; uygun olmayan ürünün tanımlanması, dökümantasyonu,
değerlendirilmesi, ayrılması (yapılabildiği takdirde), elden çıkarılması ve
ilgili bölümlere duyurulması için yapılacaktır." [TS-ISO 9002]
Bu uygunsuzlukların tanımlanması ve dökümante edilmesi
sırasında mümkünse numune, fotograf gibi elemanlarla hatanın hafızaya alınması
sağlanmalıdır.
Bu maddede üzerinde önemle durulması gereken nokta,
uygunsuzluğun incelenmesi ve elden çıkarılmasıdır.
Uygunsuzluğun
İncelenmesi ve Elden Çıkarılması
"Uygun olmayan ürünün incelenmesi için sorumluluk,
elden çıkarılması için yetki tesbit edilecektir.
Uygun olmayan ürün, dökümante edilmiş prosedürlere göre
incelenecektir.
Bunlara göre uygun olmayan ürün;
a) Belirlenen
şartları karşılamak için tekrar işleme tabi tutulabilir, veya
b) Tamir
edilerek veya edilmeden standart dışı izin ile kabul edilebilir, veya
c) Alternatif
uygulamalar için tekrar derecelendirilebilir, veya
d) Iskarta veya
hurdaya ayrılabilir." [TS-ISO 9002]
Uygun olmayan ürünün yukarıda sayılan dört yoldan birisine
sevkedilmesi gerekecektir. Bunun için yetki ve sorumluluğun kesin olarak
belirtilmesi gerekir.
2.4.1.4.14. Düzeltici Faaliyet
"Firma, düzeltici faaliyetler konusunda, aşağıdaki
hususları içeren prosedürleri belirlemeli, bunları dökümante etmeli ve
devamlılığını sağlamalıdır. Bunlar;
a) uygun
olmayan ürünün meydana geliş sebebini ve bu hatanın tekrarını önlemek için
gereken düzeltici faaliyeti araştırmak,
b) bütün
prosesleri, çalışma faaliyetlerini, standart dışı izinleri, kalite kayıtlarını,
servis raporlarını ve müşteri şikayetlerini analiz ederek uygun olmayan ürünün
muhtemel sebebini meydana çıkarmak ve ortadan kaldırmak,
c) karşılaşılan
riskleri meydana getiren problemleri önleyici faaliyetleri başlatmak,
d) düzeltici
faaliyetlerin uygulandığı ve bunların etkili olduğunu garanti etmek için
kontrollar yapmak,
e) düzeltici
faaliyetlerden kaynaklanan prosedür değişikliklerini uygulamak ve
kaydetmek." [TS-ISO 9002]
Firma öyle bir kalite sistemi kurmalı ki, bu sistem
yapılan hataları ortaya çıkarmalı, hatanın tekrarının engelleyici önleme
faaliyetlerini harekete geçirmeli ve düzeltici faaliyet prosedürlerini
içermelidir.
Düzeltici faaliyet yapılırken, hata tip ve etkileri analiz
edilerek, hatalar önem sırasına konulmalıdır. Aslında hiçbir hata önemsiz
değildir, fakat çalışanın sınırlı ve kıymetli zamanını da her hatanın peşinde
koşarak harcamaması gerekir. Önem sırasına konan hata, PDCA yani
"Planla-Yap-Kontrol et- Uygula" çevrimine göre düzeltme sürecine
sokulabilir.
Bir diğer önemli husus da, eğer hatanın kaynağı taşeron ve
yan sanayicilere gidiyorsa, bunlar da düzeltici faaliyet kapsamına alınmalıdır.
2.4.1.4.15. Taşıma, Depolama, Ambalajlama Ve Dağıtım
"Firma, ürünün taşınması, depolanması, ambalajlanması
ve dağıtımı ile ilgili prosedürleri belirleyecek, dökümante edecek ve
uygulayacaktır." [TS-ISO 9002]
Bundan önceki bütün ISO 9000 maddeleri, özellikle üretimle
ilgili maddeler, ürünlerin (ara mamul ve malzemeler dahil) kaliteli
üretilmesini sağlamak içindir. Üretilmiş olan ürünler ne kadar kaliteli olursa
olsun taşıma, depolama esnasında yada paketlemeden dolayı hasar görmesi,
bozulması bu kaliteyi olumsuz etkileyecektir ve bütün çabaları boşa
çıkaracaktır.
Bu yüzden prosedürlerde giren malzemelerin, işlemdeki
malzeme ve yarı mamuller ile bitmiş ürünlerin kullanıldığı ana kadar taşınması,
depolanması, ambalajlanması ve dağıtımını uygun şekilde tanımlayan, planlayan,
kontrol eden ve dökümante eden yöntemler yer almalıdır.
Malzeme ve ürünün tanımlanması okunaklı, dayanıklı ve
özelliğine uygun olmalı; kullanıcıya gidene kadar bozulmamalı ve iade veya
kontrol için yeterli olmalıdır.
1-Taşıma
"Firma, hasar veya bozulmayı önleyecek taşıma
metodları ve esaslarını belirleyecektir." [TS-ISO 9002]
Taşıma Prosedürleri
Oluşturulurken Dikkat Edilecek Hususlar: ([34])
a) Taşınması
kritik mallarda, özel işaretlerle nereden bağlanacağı, tutulacağı ve taşınacağı
belirtilmelidir.
b) Taşıyıcıların
mutlaka eğitilmiş olmaları ve taşıma talimatlarını öğrenmiş olmaları
gereklidir.
c) Doğru ve
yeterli palet, konteynır, sepetler vs. tanımlanmalı ve doğrulanmalıdır.
d) Titreşim,
sarsıntı ve yol koşullarında denenmiş olmalıdır.
e) Nakliye
hasarlarını raporlamada bir yöntem olmalıdır.
2-Depolama
"Firma, ürünün kullanımına veya dağıtımına kadar
hasar görmemesi veya bozulmaması için, güvenilir depolama alanları veya stok
odaları temin etmelidir. Bu alanlara alımın veya bu alanlardan sevkıyatın
gerçekleştirilmesi için uygun metotlar belirlenecektir. Bozulma olup olmadığını
tespit etmek için ürünün depodaki durumu, belli aralıklarla
değerlendirilecektir." [TS-ISO 9002]
Titreşim, sarsıntı, nem, sıcaklık, zararlı hayvanlar vs.
gibi hasarlar için tedbir alınmalı ve peryodik olarak kontrol edilmelidir.
3-Ambalajlama
"Firma, paketleme, koruma ve işaretleme proseslerini
belirlenen şartlara uygunluğun sağlandığını garanti etmek için, tüm ürünü
alımdan, firmanın sorumluluğu bitene kadar tanımlayacak, koruyacak ve ayrımını
yapacaktır." [TS-ISO 9002]
Ambalajlama standart veya müşterinin talebine uymalı;
yeterli korumayı, temizliği ve kaliteyi sağlamalıdır. Ürünle ilgili tüm belgeler
ürünle birlikte gönderilmeli ve mümkünse "kalite doğrulaması" açıkça
belirtilmelidir.
4-Dağıtım
"Firma, son muayene ve deneylerden sonra ürün
kalitesinin korunması için gerekli tedbirleri almalıdır. Bu koruma işlemi, eğer
sözleşmede belirtilmişse, son teslim yerine kadar sürdürülmelidir."
[TS-ISO 9002]
Dikkat edilecek husus, ürüne özgü sevk metodları
kullanılmalı ve bozulmuş kalemlerin kullanılmaması garantilenmelidir.
2.4.1.4.16 Kalite Kayıtları
"Firma, kalite kayıtlarının tanımlanması, toplanması,
tasnifi, dosyalanması, bakımı ve elden çıkarılmasını belirten prosedürler
oluşturacak ve bunların devamlılığını sağlayacaktır." [TS-ISO 9002]
Sistem, istenilen kalitenin başarıldığını ispatlamak ve
Kalite Yönetim Sistemi'nin etkili olduğunu doğrulamak için; yeterli ve uygun
saklanmış kayıtlar gerektirir.
Kalite kayıtları iki bölüm altında toplanabilir. Bunlar:
a) Ürüne özgü
kalite kayıtları:
1. Geliştirme,
araştırma ve deney raporları,
2. Teslimat
durumunu gösterir teknik dökümanlar,
3. Numune
onayı,
4. Üretim,
kontrol ve montaj talimatları,
5. Kontrol
işaret ve mühürleri,
6. Kusur ve
onarım işaretleri,
7. Teslim
işaretleri, vs. gibidir.
b)Sisteme özgü
kalite kayıtları:
1. Kalite el
kitabı,
2. Yöntem ve
çalışma talimatları,
3. Tetkik
raporları,
4. Satıcıların değerlendirilmesi,
5. Kalibrasyon
kayıtları,
6. Personel
eğitim ve nitelik kayıtları,
7. Döküman
master listeleri, vs. gibidir.
Kalite kayıtları, ürün sorumluluğu boyunca saklanmalıdır.
Bunlar için arşiv prosedürü gereklidir. Belgelerin "saklama süreleri"
kalite kayıtları listesinde belirtilmeli ve kalite kayıtlarının dağıtımı ve
yerine vardığı bir usulle güven altına alınmalıdır.
2.4.1.4.17. Kuruluş İçi Kalite Tetkiki
"Firma, kalite ile ilgili faaliyetlerin planlanan
düzenlemelere uygunluğunu, doğrulama ve kalite sisteminin etkinliğini tayin
için kuruluş içi kalite tetkiki ile ilgili planlı ve dökümante edilmiş bir
sistem oluşturmalıdır." [TS-ISO 9002]
Kalite sisteminin etkin seviyede tutulabilmesi ve
eksikliklerinin giderilebilmesi, yönetimin belli aralıklarla sisteme uyumu
gözden geçirmesiyle olacaktır.
İç tetkikin nasıl yapılacağına dair prosedürler oluşturulmalıdır.
Bu tetkikler samimi bir ortam içinde yapılmalı; amaç sistem hakkında bilgi
toplayarak olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olmaktır. Bilgi toplamak
için bazı tetkik kontrol listeleri oluşturulmuştur. Bu listelerde sistem hakkında
bilgi toplamaya yarayan sorular mevcut olup her firmanın kullanabileceği
cinstendir.
Kalite tetkikleri, kalite sisteminin gelişmesine ve kuruluş
hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olduğu gibi, uygunsuzlukların azaltılması,
ortadan kaldırılması ve önlenmesi için objektif delil sağlar. Kalite sisteminin
uygun ve etkin unsurlarının tesbiti amacıyla da kalite tetkiki yapılır. Bu
yüzden, kalite tetkikleri, aynı zamanda bir yönetim aracıdır.
2.4.1.4.18. Eğitim
"Firma, eğitim ihtiyaçlarını belirleyen prosedürleri
oluşturacak ve yürütecek, kaliteyi etkileyen faaliyetleri uygulayan tüm
personelin eğitimini sağlayacaktır. Verilen belirli işleri yapan personel
gerektiğinde öğrenim, eğitim ve/veya tecrübeleri esas alınmak suretiyle
değerlendirilecektir. Eğitimle ilgili uygun kayıtlar tutulacaktır."
[TS-ISO 9002]
Bütün departmanlar kaliteyi ve kalite sistemini etkileyen
faaliyetlerde bulunduklarından, bunların sisteme tam olarak iştirakı ancak
eğitimle sağlanabilir. Ayrıca, işini en iyi yapmayı öğrenmek ve öğretmek
verimliliği ve iş tatminini arttıracaktır.
Eğitimde İzlenecek
Yol:
a) Eğitilecek
hedef kitle belirlenir: Üst, orta, ilk kademe yöneticileri, memur, işçi, tüm
çalışanlar gibi.
b) Eğitim
konularının amaçları belirlenir: Kişisel, yönetimsel veya üretim, temin,
pazarlama, kalite vs. gibi fonksiyonel unsurlar.
c) Eğitim
ihtiyaçları belirlenir.
2.4.1.4.19. Servis
"Sözleşmede yer aldığı takdirde, firma bu servisin
yapılması ve gereksinimleri karşılayıp karşılamadığının doğrulanması için
prosedürler oluşturacak ve devamlılığını sağlayacaktır." [TS-ISO 9001]
"Servis verme gereksinimleri öncelikle tasarım
safhasında hesaba katılmalıdır. Çünkü, kolay ve etkin servis verme olanakları
(ekipman, yedek parça vs.) için bu safhada düzenlemeler yapılması
gerekmektedir. Ayrıca, servis verecek elemanların eğitilmesi de, üretim
sonrası gerekli olan servisin doğru yapılmasını güvence altına alacaktır."[35]
Günümüzde satış sonrası servis, özellikle de makina ve
elektronik cihazlarda, müşteri tarafından aranan çok önemli bir husustur ve
müşteri tatmin unsurudur. Bu yüzden, servis verme imkanları ve şartları
katalog, broşür, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde tam ve doğru olarak
belirtilmelidir.
2.4.1.4.20. İstatistik Teknikler
"Firma, gerektiğinde ürün özelliklerinin ve proses
yeterliliğinin kabul edilebilirliğinin doğrulanması için ihtiyaç duyulan
istatistik teknikler ile ilgili prosedürleri belirleyecektir." [TS-ISO
9002]
İstatistik, çeşitli nedenlerin etkisi altında bulunan
olayların gözlenmesi ve gerekli bilgilerin sistematik biçimde toplanarak
incelenmesi sonunda belirli duyarlılıkta tahmin ve yorumlar yapmayı sağlayan
bir tekniktir. İstatistiksel kalite kontrol ise, veri toplamak, analiz etmek,
yorumlamak ve çözüm teklifleri getirmek üzere istatistik tekniklerinin, kalite
problemlerine uygulanmasıdır. "Bir firmada istatistiksel kalite kontrolu
yerleştirmek için, güçlü bir üst yönetim desteği, yoğun eğitim ve kusursuz bir
dökümantasyon gereklidir."[36]
İstatistik tekniklerin kullanımında başlangıç noktası veri
toplamadır.
2.4.1.5. ISO 9000’nin Yararları:
Toplam kalite yönetimi anlayışı kalite yönetimi
çalışmaları ve yönetimin kalitesinin artırılmasıyla gerçekleştirilir. ISO 9000
kalite güvence standartlarını yerine getiren işletmeler mal ve hizmetlerinin
kalitesini ve işletmelerin yönetim kalitesinin standartlara uygunluğunu
belgeleme olanağına kavuşurlar.
ISO 9000 Kalite güvence sisteminin işletmeler açısından
önemi büyüktür. Bu sistemin faydalarını aşağıdaki başlıklar altında toplamak
mümkündür.
-
İşletme kaynakları rasyonel kullanılır,
verimlilik artar. “Zaman ve hammadde kaynaklarından %40 oranında tasarruf
sağlar”[37]
-
İşletmenin kalitesine güven artar
-
İhracat artar, uluslar arası kimlik kazandırır
-
Sistemin etkinliğini ve öz denetimini artırır
-
Rekabette üstünlük sağlar
-
Çalışanların moral ve iletişimlerinde düzelmeler
sağlar
Tüm dünyada geçerli olan ISO 9000 kalite güvence sistemi
kapsamına giren işletmeler rakiplerine üstünlük sağladıkları gibi ürün ve
hizmetlerine dış pazarlarda daha kolay pazar bulabilirler.
Globalleşme kavramı ile birlikte rekabet önem kazanmıştır.
Kalite, fiyat ve zamanlama rekabette üstünlük sağlayacak faktörlerdir.
İşletmelerin bu faktörleri kendi yararına kullanabilmelerinin en önemli
şartlarından biri toplam kalite yönetimi anlayışını benimsemek ve uygulamaktır.
Toplam kalite yönetimi anlayışının temelinde insan ve
sürekli gelişme yatmaktadır. İşletmelerin sahip oldukları kaynaklar içerisinde
karar veren ve uygulayan insan faktörüne gerekli önemi vermeleri halinde
başarılı olmaları kaçınılmazdır.
Diğer taraftan her şey her gün değişime uğramaktadır.
İşletmeler bu değişime uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. Değişimlere uyum
sağlayamayan işletmelerin yaşamaları mümkün değildir. İşletmeler değişime uyum
sağlayabilmek için bazı analitik ve kalitatif teknikler uygulamaktadırlar.
Bilimsel yönetim anlayışı ile başlayan yönetim anlayışı gelişerek ve değişerek
günümüze kadar gelmiştir. Her yönetim anlayışının farklı teknikleri söz
konusudur. Bu yönetim anlayışlarının uyguladığı tekniklerin en iyilerinin
oluşturduğu yaklaşım ise; Toplam Kalite Yönetimidir.
[1] a.g.e., s.270.
[2] Özveren, a.g.e., s.2.
[3] Bülent Kobu Üretim
Yönetimi, Fatih matbaası, İstanbul 1977, s. 550.
[4] Mıchael Hitt, Duane İreland,
Robert Hoskisson, Strategic Management,
West Pub, Colorado 1995, s. 147.
[5] Besim Akın, Canan Çetin, Vedat
Erol, Toplam Kalite Yönetimi ve İSO 9000
Kalite Güvence Sistemi, Beta yayınları, İstanbul 1998, s. 3.
[6] İsmail Efil, Yönetimde Kalite Kontrol Çemberleri ve Uygulamadan Örnekler, Uludağ
Üniversitesi Basımevi, Bursa 1994, s.4.
[7] ÖZVEREN, a.g.e, s.40.
[8] William Edwards Deming, Out of Crises, 19. Basım MIT tarafından
basılmış, 1992, s.175.
[9] Patrick L. Towsend and Joan
Gebhard, Commit to Quality, John
Wiley and Sond, 1992 s.22.
[10] ÖZVEREN, a.g.e, s. 40.
[11] J.J. Cronin Jr. And S.A. Taylor
“Measuring Service Quality, A Re-examition and extension” Jaurnal of Marketing, vol 56 No:3 July 1992 s.58.
[12] Richard F.Gerson, Müşteri Tatmininde Süreklilik, Çev,
Tülay Savaşer, Rota yayınları, İstanbul 1997, s.10.
[13] Akın, Çetin, Erol, a.g.e, S. 79.
[14] EFİL, a.g.e, s. 20.
[15] Joseph R. Jablonski, Implementing, T.Q.M, Technical
Management Consortium inc, New Mexico U.S.A, 1994, s.52.
[16] TÜSİAD-Kalder Ödülü, Özdenetim
El Kitabı, İstanbul 1995, s.21-22.
[17] Jablonski, a.g.e, s. 53.
[18] Akın, Çetin, Erol, a.g.e, s.588.
[19] Hitt ve Diğerleri, a.g.e, s. 148-149.
[20] Özveren, a.g.e, s. 12.
[21] Nurdoğan Arkış, Türkiye’de Kalite
Çemberileri Uygulamalarının Genel Bir Değerlendirilmesi, Verimlilik Dergisi, M.P.M. Yayını, Ankara 1993, Özel sayı, s.69.
[22] Özveren, a.g.e, s. 13.
[23] Koçel, a.g.e, s.272.
[24] Bo Bergman, Bengt Klefszo, Qualite, From Costomer Needs to Costomer
Satısfactıon, Mc Graw Hill Inc. Book co. 1994, s.16-21.
[25] Muhittin Şimşek, Kalite Yönetimi, Marmara Üniversitesi
Yayınları, İstanbul 1996, s.80.
[26] Ömer Peker, Toplam Kalite Yönetimi
ve TS-ISO 9000 Standartları, Verimlilik
Dergisi, MPM Yayını, Ankara 1993, Özel Sayı, S.49.
[27] Özveren, a.g.e, s.34.
[28] E. Adams Everett, Jr Ronald J.Evert,
Productıon and Operations Management
Concepts, Models and Behavior, 5.Printed, Prentice Hall Inc, New Jersey
1992, s.152.
[29] Koçel, a.g.e, s.279.
[30] TSE Kalite Güvencesi Yönetimi Eğitim Kitabı, a.g.k.,
s:2/8 Bölüm 9.
[31] TSE Kalite Güvencesi Yönetimi Eğitim Kitabı, a.g.k.,
s:7/8 Bölüm 9.
[32] TSE Kalite Güvencesi Yönetimi Eğitim Kitabı, a.g.k.,
s:2/2 Bölüm 11.
[33] TSE Kalite Güvencesi Yönetimi Eğitim Kitabı, a.g.k.,
s:8/9 Bölüm 13.
[34] PROFİLO ISO 9000 Kalite Sistemi
Koordinatörlüğü, Yayınlanmamış "ISO 9000 Kalite Yönetim Sistem
Standartları" Hazırlık ve Uygulama Kurs Notları, No:G0000, Tekirdağ, 1993.
[35] Yenersoy,G., ISO 9000 Nedir? Niçin?
Nasıl?, Rota Yayın Ltd.Şti., İstanbul, 1994, s.142.
[36] TSE Kalite Güvencesi Yönetimi Eğitim Kitabı, a.g.k.,
s:3/6 Bölüm 23.
[37] Akın, Çetin, Erol, a.g.e, s.247.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder